Румънци вдигат 22м статуя на Исус

Румънци решиха да построят най-високата статуя на Исус в Източна Европа. Фигурата с височина 22 метра ще бъде издигната през август на върха на планината Гордон в село Лупени, в северната част на страната. Тя е изработена от желязо, а основата е от бетон и вече е излята.

Статуята, наречена "Сърцето на Исус", представя Спасителя с разтворени ръце, като главата, ръцете и пелерината му са разположени върху метална рамка на седем етажа, висока 20 метра. Автор на произведението е скулпторът Завачки Валтер. Разходите за статуята възлизат на 200 000 евро, като част от тях са поети от фондация и местни фирми, а друга част - от местния съвет.

Огромната статуя на Исус ще бъде открита официално на 21 август. "Статуята, висока 22 метра, ще напомня прочутата статуя на Исус в Рио де Жанейро и ще бъде разположена в планината Гордон, на височина 946 метра", заяви кметът на село Лупени Алберт Матиаш.

"Във вътрешността й ще има стълба, по която посетителите ще могат да се качат до върха на статуята и да се насладят на панорамата", добави той. Също по модела на Рио Полша откри през ноември 2010 г. най-голямата статуя на Исус в света. Тя е висока 35 метра, към които се добавят 16 метра пиедестал.

Междувременно Румънската православна църква защити оспорван и скъпоструващ проект за изграждането на катедрала в Букурещ, като я определи като "необходимост и символ" за страната. Така църквата отговори на критики, според които катедралата "Спасението на народа", чиято стойност ще възлезе на стотици милиони евро, е твърде скъпоструваща. Тя ще бъде финансирана с държавни и частни средства. Само вътрешната декорация ще струва най-малко 100 милиона евро.

Над 85% от 22-милионното население на Румъния са православни християни. Църквата като цяло се радва на уважение в страната. По данни на информационния сайт Зиаре през последните 20 години в Румъния са били построени 4000 църкви.

actualno.com



flash