Заместителите на любов

В масовия случай днешните връзки имат срок на годност. И за това си има конкретни причини.

Ако някога изборът на интимен партньор се е свеждал до родния град и околията, днес очите на мъжете и жените шарят до другия край на планетата и обратно благодарение на технологичния възход. Ако преди няколко години да се разведеш беше срам за цял живот, днес да се ожениш и останеш в конфигурацията "докато смъртта ви раздели" си е истински феномен.

Ето защо през новото хилядолетие половинката идва и си отива почти като по график. Човешкото его се извисява до невиждани висоти и не позволява някой да му се меси или да го прави зависим. Класическият финал на любовните отношения идва с познатото извинение – "просто несходство в характерите", прикривайки реалните и грозни претенции: "Аз ли ще правя компромиси?" и "Ти ли ще ме водиш за носа?". А иначе всеки влюбен твърди: "Твоето щастие е и мое щастие" – що за лицемерие?!

Интересно какво замества любовта и студената половина на леглото? Вариантите са няколко и обикновено се редуват, за да не стане скучно или да не се достигне до депресивни състояния.

Когато тя си тръгне без това да е по взаимно съгласие, той дави мъката в алкохол. Топлите й целувки биват заменени от високите градуси на спиртните напитки, нежните й и крехки форми – от удобството на бутилката и чашата. Алкохолът действат разпускащо на сетивата, много прелъстени и изоставени вярват, че с малко бучки лед всичко се забравя. Наистина опияняваща заблуда.

Когато той си тръгне без това да е по взаимно съгласие, тя отива на шопинг. Ритуалът изисква една дузина приятелки, които да пеят втори глас в неговото проклеване, стабилна пачка за харчене и високи токчета, които да доказват колко "над нещата" е тя, колко "много е изпуснал" той, колко "много други мечтаят за дългите й крака". Безсмисленият флирт с бармана на чаша коктейл си е черешката на тортата след драматичното препускане по магазините.

Когато двата си кажат "сбогом", защото им е омръзнало да спорят за едно и също нещо, никой от тях не търси веднага следващо сериозно обвързване. Заместител на любовта става сексът. Той не ангажира, не опъва нервите, не отнема свободата. Като бонус дава допълнително самочувствие и носи физическо удоволствие.

В крайна сметка на всеки влюбен му е ясно, че да си разлюбен не е нито по-здравословно, нито по-весело. И заместителите вършат работа до един момент, после доброволно се оставяме отново на стрелата на Купидон.

actualno.com



flash