Търси в сайта...

Фитнес митове

В стремежа към добрата фигура човек получава различни съвети от приятели, инструктори, телевизионни звезди. Често повечето от тях са или неверни, или не важат с еднаква сила за всички спортуващи в залата. Предлагаме ви бърз преглед на най-разпространените фитнес митове.

Разтягането на едно място намалява риска от контузии. Повечето хора действително предпочитат да загряват статично. Изследвания сред активно спортуващите в дисциплини с бягане обаче показват, че загрявката на едно място не спомага особено предотвратяването на контузии. Затова по-добрият вариант е да се комбинират кардио упражнения с разтягане.

Да влезеш във форма означава да стопиш мазнините. Това твърдение е абсурдно, защото на практика влизането във форма се случва тогава, когато извършваме определен тип натоварване без усилие. Което пък няма нищо общо с мазнините.

Излишните килограми се топят най-лесно с възможно по-продължителни кардио упражнения. Това твърдение донякъде е вярно. Топенето на мазнините е пряко свързано с честотата на сърдечния пулс, така че е по-точно да се каже, че интензивните кардио упражнения са по-ефективни от продължителните.

Пастата е най-добрата храна преди тренировка. Повечето мъже изгарят поетите въглехидрати през деня в различна дейност и щом настъпи момента за фитнес, се опитват да наваксат с паста. Тя е добър източник на енергия, но лошото е, че доста често води до натрупване на мазнини.

Колкото повече тежести, толкова по-добре. Тази максима се следва от всички онези, които искат да напреднат бързо с мускулите. За съжаление обаче последните не растат мигновено, така че за добри резултати, препоръчително е постепенно натоварване.

Клякането е лошо за коленете. Това е така само за онези трениращи, които имат предразположение към болки в колената или прекаляват с тежестите. За всички останали, то по-скоро е полезно.

Коремните преси водят до така желаните плочки. На много хора им се иска това твърдение да важи с пълна сила, но то в голяма степен се разминава с действителността. За стегнат корем определено са нужни упражнения, но не само такива, които напрягат коремната област, а и такива, които ангажират мускулатурата на цялото тяло.

actualno.com



flash