Анджелина Манго спечели първенството на фестивала на италианската песен в Сан Ремо

Анджелина Манго спечели голямата награда на 74-ото издание на фестивала на италианската песен в Сан Ремо. Победата ѝ донесе песента "Скука" ("La noia"). Тази година в надпреварата за голямата награда участваха повече песни - 30.

"Вие сте луди!", заяви на сцената 22-годишната Анджелина при получаването на статуетката на победителя от творческия директор и водещ на феста Амадеус и специалния ководещ за вечерта Розарио Фиорело. Победителката е дъщеря на покойния певец Манго, наложил стила "средиземноморски поп", който почина преди десет години от инфаркт по време на концерт.

На второ място снощи в Сан Ремо остана рапърът Джолиер, чието истинско име е Емануеле Палумбо. Той се представи с песента "Аз за теб, ти за мен" ("I p' me, tu p' te"). Джолиер, чието ефектно име идва от френска дума, означаваща тъмничар, пее на неаполитански диалект. Той спечели 60 процента от вота на телевизионните зрители, докато за голямата победителка Анджелина Манго гласуваха само 16% от тв аудиторията. Но от съчетания вот - телезрители и журитата на печатните издания, на телевизиите, на радиата и на онлайн изданията Анджелина Манго получи 40,3 %, а Джолиер - 25,2 %.

Трета остана Анализа с "Искрено" ("Sinceramente").

В допълнение във финалната вечер на фестивала бяха раздадени още няколко награди, носещи името на покойни италиански музикални деятели. Анджелина Манго получи и наградата на името на Лучо Дала, присъждана от журналистите, отразяващи фестивала, както и наградата на името на Джанкарло Бигаци, присъждана от оркестъра на фестивала за най-добра музикална композиция, отбелязват италиански медии. Бунтарката на италианската музика Лоредана Берте получи за песента си "Pazza" ("Луда") отличието на музикалните критици, което носи името на покойната й сестра Мия Мартини. Песента "Mariposa" ("Пеперуда" на испански и на сардински диалект) на друга ветеранка на италианската песен, Фиорела Маноя получи наградата на името на Серджо Бардоти за най-добър текст. Младата певица Клара получи наградата на името на Енцо Яначи, присъждана от Новия институт за творци и изпълнители и връчвана обикновено на млади изпълнители.

В последната фестивална вечер специални гости бяха балет майсторът Роберто Боле и Джилиола Чинкуети, която преди 60 години с песента си "Non ho l'eta" спечели едновременно и Сан Ремо, и Евровизия. По онова време певицата е била само на 16 години. "Сан Ремо е дом за всички нас, италианците, пълен с цветове, със звуци и с емоции. И тази вълна от любов не е случайна, вярвам, че тя расте в трудните моменти", заяви певицата, която изпълни от сцената на фестивала отново хита си отпреди 60 години.


Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

Бебе на хоризонта!

18.03.2024

След 11 години...

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Латино звезда е ''Жена на годината''

20.02.2024


flash