Родни звезди ще печелят от YouTube

Българските творци ще генерират приходи от използването на тяхната музика в YouTube, информира бгнес.
 
Това става възможно, след като YouTube и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – Музикаутор, сключиха договор за лицензиране. Така българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент, ще генерират приходи от дигиталната платформа YouTube в България, съобщиха от Музикаутор.
 
Авторите, които родната организация представлява, вече ще получават възнаграждения за своите произведения и от гледанията в YouTube. Генерираните приходи ще се базират на рекламите, които текат преди, след и по време на видеата, качени на платформата.
 
"С този нов източник на приход авторите ще имат вече и икономическа полза от употребата на техните произведения в YouТube. Постигането на споразумение с YouТube е важна стъпка, която създава нови възможности за правоносителите", коментира изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров.
 
"Изключително доволни сме, че постигнахме споразумение с Музикаутор и представляваните от оргазнизацията творци. Това ще благоприятства създаването на българско съдържание и ще даде възможност на авторите да получават възнаграждения от видеоклиповете им в YouTube", коментира от своя страна Гудрун Швепе, ръководител Стратегическо развитие, Лицензиране на музика, YouTube ЕМЕА. "Това е също една голяма победа за представителите наYouTube общността, за които слушането на музика и откриването на нови артисти в YouTube е важна част от онлайн преживяването", допълни той. 

Свързани новини

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Джордж Майкъл с посмъртно постижение

30.03.2023

Нов рекод в YouTube

14.01.2022

YouTube с нови промени

17.11.2021

Най-богатите YouTube звезди през 2020

22.12.2020


flash