И Madonna подкрепи активистите на Greenpeace

След като арестуваните от руските власти активисти на Greenpeace бяха подкрепени от Marion Cotillard, Luc Besson, Paul McCartney и други звезди на шоу-бизнеса, сега това стори и Madonna, информира бгнес.
 
Първоначално Madonna изрази подкрепата си чрез Instagram. Тя пусна изображение на плаката с надпис "Освободете Арктик 30!". В добавка поп-иконата е написала: "Тридесет души са в затвора в Русия за организирането на мирна акция в Арктика. Нека гласът ви бъде чут! Да върнем тези хора по домовете им!".
 
Писма с молба за освобождаването на активистите до руския президент Владимир Путин изпратиха Paul McCartney и Нобелови лауреати. От името на Путин прессекретарят му Дмитрий Песков отбеляза, че "президентът нито повдига, нито снема обвинения". Самият Путин пък заяви, че представители на Greenpeace не трябва да бъдат наричани "пирати".
 
Повод за ареста на активистите стана акцията им на 18 септември, когато те протестираха на ледоразбивача "Arctic Sunrise" срещу нефтеното усвояване на Арктика. Те опитаха да превземат платформа "Приразломная", извършваща нефтени проучвания на арктическия шелф, но служители на руското ФСБ им попречиха.
 
Понастоящем всички 30 активисти се намират в затвор в Мурманска област. Първоначално им бяха предявени обвинения в пиратство, които по-късно бяха променени в обвинения в хулиганство. На 22 ноември по казуса ще се произнесе Международният трибунал по морско право в Хамбург. 

Свързани новини

Мадона издаде best of колекция

27.06.2022

Мадона пуска нов албум с ремикси

05.05.2022

Поп кралицата пак е сингъл

27.04.2022

Нов ремикс на "Frozen"

02.03.2022

Мадона режисира филм за себе си

17.02.2022


flash