Танцьорите на самба презвеха Самбадром-а в Рио

Експлодиращи ракети и оглушителен шум от барабани огласиха появата на хиляди танцьори на самба на прочутия Самбадром в Рио де Жанейро, съобщава тв Европа. 11 школи от втора лига трябва да докажат в открито надиграване кои от тях са достойни да мерят сили с най-добрите от елита на парадите в неделя и понеделник. Дори и валящият дъжд не смути кръшните танцьори, обзети от празнично настроение и те демонстрираха танцовите си умения пред 60-хилядни публика.

Над 80 на сто от танцьорите, които взеха участие в парада, са бедни местни жители, получили своите костюми безплатно. Останалите 20% са платили между 150 и 400 долара, за да станат част от шоуто. Всяка самба трупа има дузина подгрупи, всяка от които се отличава със специфични карнавални тоалети и костюми, както и със специални секции за деца и възрастни.

Отвъд пъстроцветния спектакъл, който за мнозинството зрители е просто празник на духа и тялото, за танцовите трупи битката е на живот и смърт, те трябва да докажат на сцената, че заслужават място при най-големите, при най-добрите, при най-достойните... Участниците се оценяват по няколко критерия: хореография, музика и пеене, хармония и баланс и атмосфера.



flash