Rolling Stone разкрива последното интервю на Джон Ленън

Три дни преди убийството на Джон Ленън на 8 декември 1980 година редакторът от Rolling Stone Джонатан Кот прекарва девет часа с него, като разговарят за материал за бъдеща корица на списанието. Какво казва Ленън в последното си интервю – това разкрива пред българските читатели списание Rolling Stone в новия си брой, който излиза на 14 декември.

 
Пълният текст на интервюто никога не е публикуван преди. Избрани откъси от него се появяват в специалния брой, с който американското издание на Rolling Stone почита Ленън следващия месец след смъртта му - януари 1981 година. Джонатан Кот така и не сваля на хартия целия запис от интервюто. Тридесет години лентите с него остават в архива. "По-рано тази година разчиствах и търсех едни папки в дебрите на килера си, когато се натъкнах на две касети с надпис "Джон Ленън, 5 декември 1980 г.", разказва Кот. "Не бях ги слушал от 30 години и когато ги пуснах, този абсолютно жив, ободряващ глас се понесе, магически запечатан на магнитната лента", разказва редакторът на списанието.
 
Интервюто на Кот с Джон Ленън – последното печатно интервю на музиканта – най-накрая излиза черно на бяло - от петък в Щатите, а от следващата седмица и в България, като централна тема в Rolling Stone, с която списанието почита 30-ата годишнина от смъртта му. 
В безкрайно откровения разговор Ленън напада феновете и критиците, които са го хулили по време на петгодишната пауза, в която скъсва с музиката. "Хората искат мъртви герои като Сид Вишъс и Джеймс Дийн", казва Ленън. "Е, ама аз не искам да съм шибаният им мъртъв герой … така че забрави ги", заявява легендата. Той говори и за плановете си евентуално да започне и ново турне. "Може и да го направим – казва Джон. – Но няма да има димки, никакво червило, никакви мигащи светлини. Трябва просто да е уютно. Може и да се посмеем малко. Ние сме преродени рокаджии и започваме наново… Има време, нали? Достатъчно време". Йоко Оно също участва в броя с невероятно дълбоко и лично есе за последните си дни с Ленън. "Точно преди да тръгнем от студиото (минути преди смъртта си), той ме погледна – пише Оно. – Аз също го погледнах. В очите му имаше дълбочина като на човек, който се готви да каже нещо много важно. "Какво? " – попитах. Никога няма да забравя как с дълбок, нежен глас, сякаш за да издълбае думите си в съзнанието ми, той изрече най-прекрасните неща. Аз засрамено погледнах встрани".


flash