Навършват се 30 г. от убийството на Джон Ленън

30 години след убийството му в една декемврийска нощ в Ню Йорк Джон Ленън стана легенда, на която са посветени филми и биографии, превърнали го в символа на една епоха отвъд музикалния му стил.

Бившият член на "Бийтълс" от дълго време се беше превърнал в пацифист, женен за японската художничка Йоко Оно, грижовен баща на сина им Шон, когато беше убит с четири куршума в гърба на 8 декември 1980 г. пред Дакота Билдинг, луксозно жилище в Сентръл Парк, където живееше. Той току-що беше навършил 40 години и щеше да стане на 70 на 9 октомври тази година. Убиецът Марк Дейвид Чапман, млад мъж с психически проблеми, който по това време е на 25 години, се призна за виновен, заявявайки, че искал да привлече вниманието върху себе си. Осъден на доживотен затвор с неотменима присъда от 20 години, той все още се намира в затвора Атика в северната част на Ню Йорк.

На шест пъти му беше отказвано освобождаване под гаранция, последния път през септември тази година. Йоко Оно се противопостави на освобождаването на убиеца на съпруга й поради опасения за собствената й и на сина й Шон Ленън (35 г.) сигурност. Всяка година феновете се събират на 9 октомври и на 8 декември в сектор на Сентрал Парк, наречен "Strawberry Fields", по името на песента на "Бийтълс" "Strawberry Fields Forever". Централна мозайка носи надписа "Imagine" (1971) по името на една от най-известните песни на Ленън след раздялата на "Ливърпулската четворка".

"Всичките ми студенти знаят "Imagine", песен, която може да чуете в асансьора или в зъболекарския кабинет", отбелязва Робърт Томсън, професор по поп култура в университета в Сиракуза. "Апогеят на "Бийтълс" и на Джон Ленън като самостоятелен изпълнител бяха отминали, когато той почина, но убийството му сложи край на мечтата един ден "Бийтълс" отново да се съберат и веднага превърна Ленън в легенда", допълни Томсън, сравнявайки го с Джеймс Дийн, Елвис Пресли и Майкъл Джексън. Освен това "Ленън почина, но не и Йоко Оно. Тя се зае да поддържа пламъка", допълни професорът. Миналата година Йоко Оно организира изложба за годините на съпруга й в Ню Йорк и продължи да захранва с информация официалния му сайт www.johnlennon.com. През десетилетията на Ленън са запазени специални почести от родния му град Ливърпул до Ню Йорк, където избра да живее от 70-те години на миналия век.

Документалният филм "LENNONYC" дело на Майкъл Епстейн и излъчен в САЩ в края на ноември, разказва за годините в Ню Йорк на автора на "Working Class Hero", на когото ФБР по времето на президента Ричард Никсън опитва да попречи да живее в САЩ. Освен това първата филмирана биография на най-известния от "Ливърпулската четворка", "Nowhere Boy" на Сам Тейлър-Ууд излезе по кината в САЩ през октомври, съвпадайки със 70-годишния юбилей от рождението на музиканта. Култът към музиканта се проявява и на търговете - ръкописът на песента "A Day in the Life", една от най-известните песни на "Бийтълс", написана от Джон Ленън и Пол Макартни, през юни беше продаден за 1,2 милиона долара, над два пъти повече от първоначалната му цена 



flash