"Офицер и шпионин" на Полански открива CineLibri 2019, Кристоф Ламбер ще оглави журито

Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri! Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала. 
 
Копродукцията на Франция и Италия "Офицер и шпионин", адаптация по бестселъра на Робърт Харис, чиито книги са преведени на 37 езика, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за "Златен лъв". 
 
"Офицер и шпионин" е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден ("Артистът"), Луи Гарел ("Изключителният Годар"), Матю Алмарик ("Скафандърът и пеперудата"), Еманюел Сене ("Венера в кожи"). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници – изградена с безспорно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри. 
 
Френско-американската кинозвезда Кристоф Ламбер ще оглави журито на международния кино-литературен фестивал. Празничната церемония по награждаване на носителите на отличия за най-талантлива литературна адаптация ще се състои на 13 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с премиерна прожекция на филма "Тази, която не съм" с Жулиет Бинош. 
 
Кристоф Ламбер влиза в орбитата на знаменитостите  през 1984 г. благодарение на феноменалното си изпълнение в "Тарзан от рода Грейстоук" (филмът е номиниран за "Оскар" в три категории), две години по-късно му поверяват образа на Конър Маклауд, безсмъртния "шотландски боец". За ролята си в "Метро" (1985) на Люк Бесон, където си партнира с Изабел Аджани, Ламбер печели награда "Сезар". Известен е и с ролите си в "Сицилианецът" (1987) на Майкъл Чимино,  "Да убиеш свещеник" (1988) на Агнешка Холанд, "Аз те обичам" (1986) на Марко Ферери, "Годината на дивия заек" (2006) по романа на Арто Паасилина и др. През последните години се изявява предимно като продуцент. 
 
Конкурсната програма на петото издание на CineLibri е изключително силна и включва 12 филма, вдъхновени от разнообразни по характер литературни произведения. За качеството на продукциите допринася ослепителният кастинг – сред актьорите, които ще видим на големия екран, се нареждат Кейт Бланшет, Хана Шигула, Катрин Деньов, Бруно Ганц, Никол Кидман, Ръсел Кроу, Харви Кайтел, Тони Сервило и Валерия Голино. Непосредствено след обявяването на филмите победители и разпределянето на наградите ще бъде излъчен филмът "Тази, която не съм"(2019) с друга голяма звезда на френското кино – Жулиет Бинош. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в стил "драмеди" и третира актуалната тема за романтичните запознанства в интернет. Филмът е адаптация по роман на Камий Лоранс.
 
Между 5 и 20 октомври зрителите на CineLibri ще станат свидетели на забележителни филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят знакови чествания, бляскави галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение" и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.
 
Билетите са в продажба на сайта на CineLibri и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за early birds, валидна до 18 септември. След 18 септември редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв.

Свързани новини

Работи се по чета част на "Матрицата"

04.04.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash