Търси в сайта...

"Ще се видим там горе" грабна голямата награда на CineLibri

На изискана церемония в зала 1 на НДК филмът "Ще се видим там горе” на реж. Албер Дюпонтел беше удостоен с почетната статуетка фестивала CineLibri ("Синелибри") за върхово постижение на литературната адаптация.
 
Авторът на едноименния роман Пиер Льометр направи видеообръщение към българската публика, в което изтъкна качествата на екранизацията и благодари за оказаната чест.
 
Френско-канадската приключенска драма, която има в актива си 5 награди "Сезар" и още 8 номинации, беше предпочетена от жури в състав Мартичка Божилова (председател), Херман Кох, Давид Фоенкинос, Майкъл Маккел и Анди Делиана.
 
В мотивите си журито сподели, че това е една разтърсваща адаптация на също толкова завладяващ роман, удостоен с най-високата литературна награда на Франция - "Гонкур”. Лентата пленява с кинематографична мощ, с антивоенен плам, със социална критика, с поетичен език - и с уникалната способност да разсмива през сълзи и да държи зрителя в напрежение до самия финал.
 
Иван Бърнев в кадър от българския призьор "8 минути и 19 секунди”
 
Наградата връчи заместник-кметът на Столична Община, доц. д-р Тодор Чобанов. От името на режисьора наградата прие г-н Фабиен Флори, съветник на посланика на Франция по сътрудничество и културна дейност, директор на Френския институт у нас. 
 
Второ място беше отредено на копродукцията "Съпругата” на режисьора Бьорн Рунге. Третата награда на "Синелибри" беше присъдена на българското заглавие в конкурсната програма "8 минути и 19 секунди”. 


flash