5-те най-очаквани филма на фестивала във Венеция

С премиера на филма "Бърдман" на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту на 27 август във Венеция се откри 71-ят Международен кинофестивал. Или, както официално се нарича - Международна изложба на киноизкуство. Най-старият в света фестивал по традиция се провежда в Двореца на киното на остров Лидо във венецианската лагуна.
 
Червените килими, официалните рокли и папараците са нещо задължително и за Венеция. Но суетата е едно, а киното - друго. Традиция е тук да се правят премиери на хубави, качествени и авторски филми - във и извън конкурса за "Златния лъв". Екшъните и кухите 3D блокбъстъри въобще не са на мода. clubz.bg посочва 5-те ленти, които публиката чака с най-изострен интерес - не само заради актьорите и режисьорите им, а и заради посланията, които отправят.
 
"Мангълхорн", реж. Дейвид Гордън Грийн
В драмата великият Ал Пачино играе с нищо незабележителен възрастен мъж, който обаче има интересно минало. В младостта си е бил крупен престъпник. Но веднъж животът го принуждава да избира между "работата" си и голямата любов. И той се отказва... от любовта. За което сега, естествено, съжалява, но уви. Героят на Пачино вече води праведен живот: прави ключове, ходи винаги в един и същи ресторант, кротува вечер с котката вкъщи. И когато внезапно среща възможност за нова любов, той отново се оказва пред избор: да остане ли в обятията на миналото, терзаейки нечистата си съвест, или да започне на чисто. Трябва да се отдаде дължимото на таланта на титана Ал Пачино - даже в тази нелека драма той успява да внесе доза прекрасен, жив хумор. По световните екрани "Мангълхорн" тръгва на 6 септември.
 
"Бърдман", реж. Алехандро Гонсалес Иняриту
Новата лента на мексиканеца събира най-звездния актьорски състав от всички филми във Венеция. Участват Майкъл Кийтън, Едуард Нортън, Наоми Уотс, Ема Стоун и още, и още. Историята се върти около главния герой - актьор, изпълнил някога ролята на знаменития супергерой Бърдман (Човек-птица, алюзия с участието на Майкъл Кийтън в "Батман"). Клетият човечец се опитва да върне миналата слава с бродуейски спектакъл на своята най-доходна роля. Главната колизия на черната комедия се разгръща в душата на героя - борбата със собственото му височко его трябва да му помогне да съживи своята западнала кариера, да си върне семейството и отново да повярва в себе си. Световната премиера на "Бърдман" беше всъщност именно на откриването на Венеция 2014.
 
"Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин", реж. Андрей Кончаловски
Русия е страна, в която фразата "глуха провинция" може да се приема най-буквално. Отдалечеността от градовете, липсата на пътища и интернет, лошото време често отрязват руските села от цивилизацията. Единственият "медиум" между тях е пощальонът. Той е и новинарят, и социалната мрежа, и просто лице, което не ти се набива в очи всеки божи ден. Един такъв пощальон - истински, натурален, а не актьор - е герой в новата драма на прославения руснак Андрей Кончаловски. Според режисьора лентата е опит да се разкрият възможностите, които дава вярното съчетание на визия и звук. И че съзерцанието помага на човек да се съедини със света. Режисьорът признава, че този филм е опит "да наостриш уши, за да чуеш тихия шепот на Вселената".
 
"Добро убийство", реж. Андрю Никъл
Филмът с Итън Хоук и Зоуи Кравиц в главните роли разказва историята на американски пилот, който всеки ден управлява безпилотен изтребител от армейския си офис - на 7 хиляди километра от побеснелите талибани. Вечер героят се връща у дома, където вместо взривове и смърт от камерата на дрона го чака... ужасен бит - семейни скандали, разправии за пари, нерви. В дългата си служба на пилота му се е налагало да гледа на екрана на шпионския изтребител всекидневието на своите бъдещи жертви, които водят също толкова жалък живот, колкото е неговият собствен. Героят започва да се съмнява в правилността на мисията си и постепенно губи връзка с действителността... 
 
"99 къщи", реж. Рамин Бахрани
Още една драма на съвестта в рамките на Венецианския кинофестивал. Режисьорът Рамин Бахрани разказва за живота на обикновен човек, който губи своя дом заради просрочена ипотека и остава на улицата. Скоро обаче съдбата му дава шанс отново да излезе от блатото - започва работа като брокер във фирмата за недвижими имоти, която му е отнела жилището. Сега той сам трябва да изселва неплатежоспособни домовладелци. Героят бързо забравя за финансовите трудности, но... именно тогава в играта се намесва съвестта: кой, ако не той, може да разбере душата на собствените си жертви?

Свързани новини

Работи се по чета част на "Матрицата"

04.04.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash