С комедия и феминистки скандал започна фестивалът в Кан. Виж звездите по червения килим

Със сканадал от дискриминационен характер започна 65-тото издание на фестивала в Кан. Медиите коментират възмутени, че сред режисьорите в основната конкурсна програма, в която се състезават 22 филма, няма нито една жена.

Британската режисьорка Андреа Арнолд, която е член на журито, коментира, че всъщност просто малко жени правят филми. "Мисля, че това е жалко, защото жените представляват половината от населението /на земята/ и имат какво да кажат". Тя обаче твърдо отхвърли идеята, лансирана от феминистка организация миналата седмица, за селекция в Кан на квотен принцип.

65-тото издание на най-престижния кинофестивал започна с бляскава церемония на червения килим, по който премина цяло съзвездие от актьорски знаменитости. Церемонията по откриването води звездата от филма "Артистът" Беренис Бежо, а певицата Бет Дито (на снимката) пя под погледа на патрона Мерилин Монро по време на откриването

В първата вечер на фестивала се състоя премиерата на комедията "В царството на пълнолунието" на американския режисьор Уес Андерсън - разгледайте снимки от червения килим в галерията.

 91 филма от около 30 държави ще бъдат излъчени в Кан. В конкурсната програма са включени 22 филма. Шест от тях са холивудски. Сред тях се открояват лентата на бразилския режисьор Валтер Салеш по класическия американски роман "По пътя" на Джак Керуак и "Кал" на Джеф Никълс.

Канадецът Дейвид Кроненбърг ще представи "Космополис" с новата звезда в голямото кино Робърт Патинсън. С интерес се очакват също "Убийте ги нежно" на новозеландеца Андрю Доминик с Брад Пит и Джеймс Гандолфини, "Вестникарчето" на Лий Даниълс с Никол Кидман и Джон Кюсак.

България участва в селекцията "Особен поглед" с документалния филм "Последната линейка на София" на режисьора Илиян Метев.


Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash