Холивудското лято на поредиците и супергероите

Ако самият холивудски летен сезон на 2012 г., който започва днес, 4 май, с излизането на филма "Отмъстителите" (The Avengers), беше отделен филм, той със сигурност щеше да е продължение или преработка на нещо старо и още нещо - със сигурност щеше да включва участието на супергерой.

В "Отмъстителите" на едно място са събрани известни герои като Айрън мен (Iron Man), Хълк (The Hulk), Тор (Thor) и Капитан Америка (Captain America) наред с други. Заедно с всички тях приключенският филм има всички пансове да надвиши 160 млн. долара в откриващия си уикенд в САЩ и Канада.
 
В международен мащаб филмът вече отбеляза приходи от 178 млн. долара след откриването си в кината миналата сряда на 39 пазара.
Скарлет Йохансон, Крис Хемуорт, Крис Еванс, Джеръми Ренър, Робърт Дауни-младши и Марк Ръфало в сцена от "Отмъстителите" (The Avengers).
 
През последните няколко години в четиримесечния летен филмов период властват филмовите поредици с епични битки между доброто и злото. И тъй като летният сезон генерира около 40 процента от годишния боксофис, напрежението е най-вече в това да се привлече публиката и най-вече младите хора в кината, което именно такива филми успяват да свършат най-добре.
Джони Деп и останалите членове на актьорския състав в сцена от филма на Тим Бъртън Dark Shadows.
 
Филмите, основаващи се на герои и истории, които са добре познати, като тези в комиксите ("Отмъстителите"), игрите (Battleship), филмовите поредици ("Мъже в черно 3"), римейковете (Total Recall) и книжните бестселъри (What To Expect When You're Expecting) достигат до по-голямата част от публиката, вече превърнала се в техни закоравели почитатели и фенове.
Принцеса Мерида в сцена от предстоящия да излезе анимационен филм Brave
 
Филмовите заглавия, които се основават на книги като "Игрите на глада" и "Лоракс" (Dr. Seuss' The Lorax), вече помогната продажбата на билети да се повиши с 14 процента до 3,3 млрд. долара за тази година.
Колин Фарел в сцена от римейка на филма "Зов за завръщане" (Total Recall).
 
Посещаемостта в кината също е нагоре със 17 процента, което дава основания на наблюдателите на боксофиса да предвиждат, че това лято ще задмине миналогодишните 4,4 млрд. долара сезонни приходи.
 
"С повишаването на посещаемостта повече зрители са били свидетели на трейлърите на предстоящите да излязат това лято филми, така че са по-добре запознати от обикновено", коментира Пол Дергарабедиан, президент на боксофис разделя в Hollywood.com.
Актрисата Джордин Спаркс и покойната поп звезда Уитни Хюстън в сцена от филма Sparkle.
 
Все още традиционните предложения, насочени към жените, остават важни за лятното алтернативно програмиране. Тази година през лятото ще излезе What To Expect When You're Expecting (18 май) с Камерън Диаз и Дженифър Лопез, романтичната комедия Hope Springs (10 август) с Мерил Стрийп и мюзикъл драмата Sparkle (17 август) с участието на Уитни Хюстън и бившата състезателка от "Америкън айдъл" Джордин Спаркс.
Томи Лий Джоунс и Мерил Стрийп в сцена от филма Hope Springs.
 
"Всички искат да видят как тези супергерои се събират на едно място - на първо място как се спогаждат и след това, какви точно сили имат когато са едно", коментира Самюел Л. Джаксън за филма "Отмъстителите" пред "Ройтерс". 
 
Студията се надяват, че "Отмъстителите" ще даде тласък на следващите филми, основаващи се на комикси като The Amazing Spider-Man (3 юли) - нова версия на поредицата с Андрю Гарфилд, който взима ролята на борещия се с престъпността от Тоби Магуаиър, както и третата част от поредицата за Батман на режисьора Кристофър Нолан The Dark Knight Rises (20 юли).
Андрю Гарфилд в сцена от The Amazing Spider-Man от поредицата за супергеоря Спайдърмен
 
Извънземните ще сеят хаос през лятото във филми като Battleship (18 май), основаващ се на играта със същото име, Prometheus (8 юни) - филма на Ридли Скот, за който се твърди, че е или предистория, или не на "Пришълецът", както и в комедията Neighbourhood Watch (27 юли) с участието на Бен Стилър, Винс Вон и Джона Хил.
 
Битките продължават и в продълженията на G.I. Joe: Retaliation (29 юни) и "Непобедимите 2" (The Expendables 2, 17 август)
 
На 25 май, за първи път от 15 години насам Уил Смит и Томи Лий Джоунс ще се завърнат към ролите си на тайните агенти Джей и Кей, които преследват извънземни, обитаващи планетата Земя, за да сигурни, че не правят бели в "Мъже в черно 3" (Men in Black 3).
 
"Това е добър летен филм", коментира режисьорът Бари Зоненфелд пред "Ройтерс". "Не е прекалено дълбок. Уил Смит е човекът, който искате да гледате - той е забавен и чаровен. Томи Лий Джоунс е суров. Този път може да се подготвите за пътуване във времето (Джош Броулин ще играе младия агент Кей) и накрая да разберете повече за отношенията им през последните 15 години."
 
Томи Лий Джоунс и Уил Смит в сцена от филма "Мъже в черно 3" (Men in Black 3).
 
Семейните филми също са налице за сезона, като студията очакват, че климатизираните кина ще привлекат майки, татковци и деца в горещите летни дни. Освен анимацията Brave, има още няколко други познати герои, които се впускат в нови приключения като "Мадагаскар 3" (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 8 юни) и следващия "Ледена епоха 4" (Ice Age: Continental Drift, 13 юли).
Героите от "Мадагаскар 3".
 
Комедиите винаги имат място в кината през лятото, като през 2012 в тях феновете очакват да видят и много от големите звезди. 
 
Джони Деп се съюзява отново с режисьора Тим Бъртън в Dark Shadows (11 май). Саша Барон Коен представя новия си скандален герой в "Диктаторът" (The Dictator, 16 май), а Адъм Сандлър и Анди Самбърг се събират на екран в That's My Boy (15 юни).
Саша Барон Коен в ролята си на диктатор в неговия нов филм, озаглавен "Диктаторът" (The Dictator)
 
Дори политиците, по принцип сериозна професия, ще разсмиват публиката във филма на режисьора Джей Роуч The Campaign (10 август) с участието на Уил Ферел и Зак Галифианакис.
 
"Политиците са станали толкова ненормално груби, политическите реклами са пълни с полуистини и манипулации, така че решихме, че ще е интересно да направим филм за създаването на кандидатите за власт", коментира Галифианакис пред "Ройтерс" и допълва: "Очевидно, ние сме засили комичния ефект."
Зак Галифианакис и Уил Ферел в сцена от филма The Campaign.
 
И последно, но не на последно място, на 15 юни в САЩ тръгва и филмовата версия на хитовия бродуейски мюзикъл Rock of Ages, който ще нападне кината с актьорски състав, включващ Том Круз, Алек Болдуин и Ръсел Бранд, които ще куфеят на рок музика от 80-те.
 
"Това е перфектният мюзикъл за мъже", коментира режисьорът Адам Шанкман, който работи преди време и по Hairspray. "Музиката е изцяло класически рок. Буквално това е единственият мюзикъл в историята, за който всеки хетеросексуален мъж ще знае думите още с влизането си в залата", допълва още той.
Том Круз в Rock of Ages
 
За финал един трейлър, направен от ентусиаст, на всички филми които очакваме през лятото.

Dnevnik.bg


Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash