Гледайте на кино

Недосегаемите /2011 г./ Intouchables

След инцидент с делтапланер Филип (Франсоа Клузе), богат аристократ, загубил съпругата си, наема като болногледач безработния Дрис (Омар Си). Чернокож младеж, мюсюлманин, израстнал в предградията и току-що излязъл от затвора, той изглежда възможно най-неподходящият човек за работата. Опознавайки се, двамата редуват Вивалди с музиката на "Earth, Wind & Fire", "моркова" с "тоягата", костюмите с анцузите.

Техните коренно различни светове се кръстосват, докато мъжете свикват един с друг. Помежду им се заражда лудешко и забавно приятелство, неразбрано от близките на Филип, но толкова силно и неочаквано, че. ги прави недосегаеми.

Недосегаемите демонстрира по оригинален и увлекателен начин, колко лесно истинското приятелството размива всички социални и икономически различия. Изпъстрен с провокации, разбити бариери и много хумор, във Франция филмът е оценен като културното събитие на годината.

Естествен отзвук от представянето на филма са наградите, които екипът печели за работата си, с която продължава да руши предразсъдъците и извън големия екран. Ролята на Дрис донася на популярния френски актьор Омар Си награда "Сезар" за главна мъжка роля, а Франсоа Клузе е номиниран в същата категория. Омар е първият актьор от африкански произход, който печели това отличие.

Двамата актьори си поделят и наградата в същата категория на Международния филмов фестивал в Токио, където Недосегаемите е обявен за най-добрия филм на фестивала. Лентата има още осем номинации за "Сезар", сред които за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий.

Режисьор: Оливър Накаше, Ерик Толедано В ролите: Даниел Отьой, Франсуа Клузе, Омар Си, Одри Флеро, Клотилд Морет, Сирил Менди

ОТМЪСТИТЕЛИТЕ 3D (The Avengers)

Филмът е създаден в Marvel Studios по популярната за много поколения серия комикси "Отмъстителите", издадена първоначално през 1963 г. Решителността на легендарния директор на международната мироопазваща организация ЩИТ Ник Фюри го води в инициативата да направи екип от герои със свръхчовешки способности и силно изразена индивидуалност - Железния човек, Непобедимия Хълк, Тор - Бога на гръмотевиците, Капитан Америка, Хоуки, Черната вдовица. Да се изправят срещу заплахата, грозяща Земята и срещу коварния план на Локи, брат на Тор, е основната им мисия. Дали ще успеят или ще им е необходима много по-мощна сила?

 


Актьори: Робърт Дауни-Младши, Крис Евънс, Скарлет Йохансон, Самюъл Джаксън, Марк Ръфало, Крис Хемсуърт, Гуинет Полтроу Режисьор: Джос Уедън

ЗАД КАДЪР (Voice Over, Zad kadar)

 

Филмът е по действителен случай . В края на 70-те години на 20-и век филмовият оператор Антон Кръстев и съпругата му Диана са разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа и затова пътищата им се разделят. Служителите на Държавна сигурност наблюдават оператора, телефонът му се подслушва, писмата се отварят...
 
Актьори: Иван Бърнев, Касиел Ноа Ашер (Деса Красова), Цветана Манева, Красимир Доков. Режисьор: Светослав Овчаров


Свързани новини

Два БГ филма в конкурса на СФФ

04.02.2019

77 премиери на Master of Art

13.04.2018

"Силата се пробужда" чупи рекорди

28.12.2015

Дани Бойл потвърди "Трейнспотинг" 2

07.09.2015

"Съдилището" е БГ кандидатът за Оскар

04.09.2015


flash