"Артистът" триумфира и на Оскарите

Френският чернобял филм, вдъхновен от нямото кино, "Артистът" (The Artist) триумфира в 84-то издание на най-ценните награди в света на киното - Оскарите.

Продукцията на режисьора Мишел Азанависиюс грабна отличията в най-престижните категории - за най-добър филм, режисура (Азанависиюс) и главна мъжка роля (Жан Дюжарден), както и тези за музика и костюми.

За главна женска роля награда получи Мерил Стрийп за ролята си на бившия британски премиер Маргарет Тачър в "Желязната лейди".

Носител на наградата за поддържаща женска роля стана Октавия Спенсър за изпълнението си в "Южнячки", а за поддържаща мъжка роля - Кристофър Плъмър за "Новаци". И двамата печелят първия си "Оскар". За 80-годишния Плъмър, наградата е дългоочаквана след 40-годишна кариера, запшочнала със "Звукът на музиката". С наградата в ръка, той се пощегува, че тя е само  няколко години по-стара от него.

За най-добър чуждоезичен филм бе обявен иранският "Надер и Симин: Раздялата" на режисьора Ашгар Фархади, която в наградния сезон спечели няколко отличия за най-добър чуждоезичен филм, сред които "Златен глобус". Лентата е носител и на наградата "Златна мечка" на миналогодишното Берлинале. При получаването й, режисьорът я посвети на "иранците, които ни гледат и се чувстват горди, че страната се споменава с културата й, която няма общо с политиката".

Лентата на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго", която бе с най-много (11) номинации за наградите "Оскар", в крайна сметка получи 5 златни статуетки на Американската киноакадемия -за операторско майсторство, сценография, монтаж на звукови ефекти, звуков мишунг и визуални ефекти.

За "Най-добър адаптиран сценарий" бе определен "Потомците". Това е втора награда за Алегзандър Пейн. Наградата за оригинален сценарий беше присъдена на Уди Алън за "Полунощ в Париж". Самият режисьор, актьор и сценарист не присъства на церемонията.

"Ранго" победи сред анимационните филми.


Gore Verbinski

За монтаж бе награден "Мъжете, които мразеха жените". Брадли Купър връчи наградата. "Желязната лейди" бе отличен за грим.

Церемонията по връчването на 84-те награди на филмовата академия "Оскар 2012" се проведе в "Кодак Тиътър", който вече носи името "Холивуд енд Хайланд Сентър". Водещ за девети път беше актьорът Били Кристъл, който представи в началото основните номинирани филми със скечове. 

Наградите връчиха Сандра Бълок, Мерил Стрийп, Майкъл Дъглас, Том Ханкс, Крисчън Бейл, Камерън Диас и Дженифър Лопес.

С изпълнението на песента "What a wonderful world" бе почетена паметта на всички известни личости от шоубизнеса, които ни напуснаха през 2011 година. Сред тях бе и починалата този месец певица Уитни Хюстън.

Саша Барон Коен, който въпреки забраната на организаторите, все пак се появи в костюма на Аладин - главен герой от последния му филм "Диктаторът". Коен участва и в "Хюго", номиниран за наградите.

 

 

Мерил Стрийп на наградите Oscar 2012


Свързани новини

Ейми Шумър каза "забранената" шега

09.05.2022

Обсъждат наказанието на Уил Смит

07.04.2022

Бионсе с най-ярката песен от Оскарите

28.03.2022

Удар на сцената беляза Оскарите

28.03.2022

И номинирани, и в програмата

23.03.2022


flash