Остават броени часове до мегасъбитието в киното - Оскари 2012!

Остават 2 дни до церемонията по връчването на 84-тите награди на Академията за филмово изкуство "Оскар".

Комикът Били Кристъл ще бъде домакин на събитието. Актьорът ще води най-престижната церемония за кино награди за девети път в своята кариера, с което става най-опитният водещ на наградите.

Актьорът Майкъл Дъглас беше прибавен последно към списъка с презентаторите на тазгодишните награди. По всяка вероятност той ще обяви победителя в категорията "Най-добър филм", където се състезават хитът тази година – черно белият филм "Артистът”, както и "Изобретението на Хюго 3D”, Потомците", "Южнячки", "Полунощ в Париж", "Кешбол", "Дървото на живота", "Боен кон" и "Ужасно силно и адски близо”. Холи Бери, Брадли Купър, Том Круз, Пенелопе Крус, Камерън Диас, Том Ханкс и Анджелина Джоли също ще представят носителите на призове.

"Изобретението на Хюго 3D" на Мартин Скорсезе и "Артистът" на Мишел Азанависиюс са най-сериозните претенденти за Оскари, след като получиха съответно по 11 и 10 номинации в различните категории.

За най-добър актьор са номинирани Демиан Бичир за ролята си в "По-добър живот", Джордж Клуни за "Потомците", Жан Дюжарден за "Артистът" и Брад Пит за "Кешбол". С номинации за най-добра актриса са Глен Клоуз за "Албърт Нобс", Виола Дейвис за "Южнячки", Руни Мара за "Мъжете, които мразеха жените", Мерил Стрийп за "Желязната лейди" и Мишел Уилямс за "Моята седмица с Мерилин".Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля ще си оспорват Кенет Брана за "Моята седмица с Мерилин", Джона Хил за "Кешбол", Ник Нолти за "Боецът", Кристофър Плъмър за "Новаци" и Макс фон Сюдов за "Ужасно силно и адски близо". В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Октайвия Спенсър за "Южнячки", Беренис Бижо за "Артистът", Джесика Частейн за "Южнячки", Джанет Мактиър за "Албърт Нобс" и Мелиса Маккарти за "Шаферки".

Ето и някои любопитни факти за предстоящата церемония:

Кенет Брана е номиниран за Оскар 2012 в 5 различни категории! Английският актьор се състезава за режисура ("Хенри IV"), главна мъжка роля ("Хенри IV"), късометражен филм ("Swan Song"), адаптиран сценарий ("Хамлет") и за поддържаща мъжка роля за "Моята седмица с Мерилин".

"Артистът" е първата няма лента, номинирана за Оскар за най-добър филм, след "Патриотът" от далечната 1928 г. Той също може да стане и първият изцяло черно-бял филм, който може да тримуфира с приза, след "Апартаментът" от 1960 г., пише avtora.com.

Номинираните за поддържаща мъжка роля - 82-годишните Кристофър Плъмър ("Новаците") и Макс фон Сюдов ("Ужасно силно и адски близо") са най възрастните актьори номинирани в тази категория.

Две актриси от един филм - "Южнячки" са номинирани за една награда. Актрисите Джесика Частейн и Октавия Спенсър ще се състезават за Оскар за "Поддържаща женска роля". 

Лос Анжелис по всякакъв начин се готви за голямото събитие. Барманите в най-престижните заведения предлагат нови коктейли в чест на номинираните. Коктейлът "Мълчанието е злато", логично, е посветен на творческия колектив на немия черно-бял филм "Артистът".

Коктейлът е съставен от водка "Карлсон голд", лимонов сок, малко ментов сироп и сода. Коктейлът не е единственият, а съществува цяла серия, посветена на номинираните. Цените на напитките се движат между 16 и 18 долара.


Свързани новини

Ейми Шумър каза "забранената" шега

09.05.2022

Обсъждат наказанието на Уил Смит

07.04.2022

Бионсе с най-ярката песен от Оскарите

28.03.2022

Удар на сцената беляза Оскарите

28.03.2022

И номинирани, и в програмата

23.03.2022


flash