Започва 62-ото "Берлинале"

Берлинският филмов фестивал започва днес, 9 февруари, за 62 път в германската столица. Форумът, който миналата година постави един от настоящите претенденти за "Оскар" - иранския "Раздяла" (A Separation) на картата на световната слава, тази година залага на малко по-крайна програма с няколко известни и няколко прохождащи режисьори.

Рискът да покаже недоказани имена тази година ще си заслужава, ако успее да помогне на Берлин да разбие репутацията си на прекалено консервативен в програма си фестивал в сравнение с неговите конкуренти, коментира критиката.

Годишният кинопреглед, по време на който стотици игрални, късометражни и документални филми се прожектират в целия град се открива в четвъртък със световната премиера на филма Farewell My Queen с участието на Даян Крюгер в ролята на Мария Антоанета.

"Интересното е, че там тази година ще се представят повече млади режисьори, които правят едва втория си филм", писа филмовият критик на "Вараяти" Джей Вайсберг, един от ветераните на фестивала в Берлин. Според него това може би е знак, че Берлинале се опитва да е по-близо до ръба.

Той самият намира избора на филми в конкурсната програма и в различните по-малки панели на събитието тази година като не особено интригуващи, макар да има вероятност самите те да се окажат по-добри, отколкото изглеждат на хартия.

Организаторите, водени от директора на фестивала Дитер Кослик, казват, че ще се радват, ако фестивалът тази година успее да разкрие друг "скрит" скъпоценен камък на световното кино, след като миналата година със "Златна мечка" за най-добър филм на 2011 г. там бе награден "Раздяла" (A Separation), коментира "Ройтерс".

Медийният интерес, който той предизвика, породи и коментарите на модерния ирански живот по пътя към междуанродното признанието, включително награда "Златен глобус" и две номинации за "Оскар".Ако трябва да се подчертае глобалният радар на берлинския фестивал, не трябва да се пропуска и факта, че през 2010 г. той награди турския Honey, през 2009 - перуанския The Milk of Sorrow, бразилския The Elite Squad през 2008 г., китайския Tuya's Marriage през 2007 и босненския Grbavica през 2006 г. Нито един от тях обаче не успя да грабне световното внимание така, както "Раздяла".

Наред с новаците, състезаващи се за "Златна мечка" за най-добър филм тази година, както и други награди на финалната церемония на 18 февруари, е и индонезийският режисьора Едвин, чийто Postcards from the Zoo е и неговият втори игрален филм.

Сред заглавията на други такива "второкурсници" са и Coming Home на французина Фредерик Видьо, Meteora на гърка Спирос Статоулопоулос и Sister на френско-швейцарската режисьорка Урсула Майер.

Свои трети поред филм в кариера си ще представят португалеца Мигел Гомес с Tabu ("Табу") и френско-сенегалската режисьорка Ален Гомис с Today ("Днес").

Британците Деклан Донелан и Ник Ормерод представят своя игрален дебют - една френска драма "Бел Ами" с участието на звездата от "Здрач" Робърт Патинсън и Ума Търман, който е извън конкурсната програма.
Те ще мерят сили с утвърдени холивудски звезди, каквито също се очакват на фестивала в Берлин тази година.

Били Боб Торнтън се състезава с филма си Jayne Mansfield's Car, докато 62-годишната Мерил Стрийп ще мине червения килим, за да вземе наградата си за цялостно творчество и да покаже своя "Желязната лейди", който й донесе и номинация за главна женската роля за "Оскар" тази година.

Анджелина Джоли ще представи своята босненска военна драма In the Land of Blood and Honey, докато прожекцията на една от надеждите за "Оскар" Extremely Loud and Incredibly Close и Haywire на Стивън Содърбърг ще приповдигнат звездната мощ.

На фестивала се очаква да пристигне и боливудкста звезда Шах Рукх Кан, докато азиатските филми The Flowers of War и Flying Swords of Dragon Gate ще бъдат прожектирани извън конкурсната програма.

Повече от всякога тази година Берлинале ще се свързва със заглавия, чиято основна тема е войната, политиката и ядрените катастрофи. Ще има и част от програмата, посветена на кинодейци, които улавят и появата на "Арабската пролет".dnevnik.bg



flash