Сараевци са трогнати от филма за войната на Анджелина Джоли

Жителите на Сараево, които са едни от първите зрители на режисьорския дебют на Анджелина Джоли, дълбоко се трогнаха на специалната му прожекция в босненската столица.

Любовната история между мюсюлманка и сърбин на фона на междуетническата война в Босна и Херцеговина през 1992-1995 г. предизвика противоречия в Сараево по-рано тази година. Тогава местни медии спекулираха, че това е история на мюсюлманка, която е жертва на изнасилване и която се вклюбва в нападателя си.

Всъщност филмът разказва историята на двойка, между която е имало чувства преди войната, която се среща отново, когато жената става пленник на подразделение на босненско сръбската армия, командвано от бившия й любовник. Той първоначално я закриля, но впоследствие тя е преместена и преживява същата злоупотреба и изнасилване, както и другите жени, задържани заедно с нея. Филмът показва сцени на изнасилване, екзекуции и други военни престъпления.

Много критици похвалиха реалистичния портрет на ужасите на войната, превърнала съседи и приятели във врагове, когато мюсюлманите, хърватите и сърбите в страната се обръщат един срещу друг. "Това е урок за бъдещите поколения. Всеки жител на Босна и Херцеговина и на бивша Югославия трябва да го гледа", казва пенсионерът Сеид Карич. "Филмът е трогателен, защото показва какво наистина се случи", добавя той.


Свързани новини

Джоли обмисля спиране на кино кариерата

03.12.2012

Бранджелина пазят мястото на сватбата

28.11.2012

Джоли и Пит оправдани за уволнение

14.11.2012

Жените-марки: Анджелина Джоли

12.11.2012

Тийзър на "World War Z" с Брат Пит

06.11.2012


flash