Европейският Оскар отиде при скандален режисьор

Филмът "Меланхолия" на датчанина Ларс фон Триер бе обявен за най-добрия филм на годината от Европейската киноакадемия.

Самият победител обаче не дойде в Берлин на церемонията по връчването на наградите.
 
На тазгодишния кинофестивал в Кан той майтапчийски каза, че симпатизирал на Хитлер, заради което бе обявен за персона нон грата. Той неведнъж се извиняваше устно и писмено, при което някои от извиненията му бяха изтълкувани нееднозначно. След това фон Триер (на снимката) се зарече повече да не общува с журналисти и да не се появява на публични места. В Берлин статуетката бе получена от негова представителка, която обяви на сцената, че Ларс "я помолил да се усмихне и да помаха на всички колкото се може по-дружелюбно".
 
За най-добър оператор бе обявен Маунел Алберто Кларо, който всъщност е снимал "Меланхолия". Наградата за най-добра актриса отиде при британката Тилда Суиндън за ролята й във филма
 
"Да говорим за Кевин ("We Need to Talk about Kevin). Тя също отсъстваше на церемонията и наградата бе получена от продуцента. Липсваше и Колин Фърт, който за главната си роля в "Речта на краля" (The King`s Speech) получи и европейския Оскар - след американския. Филмът бе удостоен с още две награди - победител в интернет гласуването и за най-добър монтаж, връчен на Тарк Анвар.
 
Европейският Оскар за най-добра режисура отиде при датчанката Сузане Бир за филма "В един по-добър свят" (In a Better World).
 
Парадоксално, но наградата за най-добър късометражен филм получи не начинаещ режисьор, а класика в кинематографията Тери Гилиъм. Той бе удостоен с приза заради скеча за клоуните "Цялото семейство" (The Wholly Family). При получаването на наградата той заяви, че очевидно "от този момент кариерата му ще се върти в обратна посока"
 
Наградата за най-добър сценарист бе поделена между двама - Жан-Пиер Дарден и Люк Дарден за филма "Момчето с колелото", който получи гран при и в Кан заедно с друг филм - "Веднаж в Анадола". Сценарият е базиран на реална история в Япония за момче, захвърлено от баща си.
 
Почетната награда за кариера получи британският режисьор Стивън Фриърз за "Опасни връзки"
 
(Dangerous Liasons, 1988) и "Кралицата" (The Queen, 2006). Приза за актьорска кариера отиде при Медс Микелсен, играл в "Крал Артур", "Казино "Роял", "Битката на титаните" и "Коко Шанел и Игор Стравински". 



flash