Новият "Здрач" събра 283,5 млн. долара в дебютния си уикенд

Поредният филм от вампирската сага "Здрач" събра впечатляващата сума от 283,5 милиона долара в световния бокс-офис през уикенда благодарение на преданите си фенове, които изпълниха киносалоните, за да гледат първата част от края на популярната любовна история, предадоха световните информационни агенции.

Приходите от продажбата на билети за "Здрач: Зазоряване: Част 1" в САЩ и Канада възлизат на 139,5 милиона долара. Сумата надхвърля очакванията на дистрибуторите от "Съмит ентъртейнмънт", които прогнозираха печалба от около 125 милиона долара. С приходите си от дебютната седмица "Здрач: Зазоряване: Част 1" се нарежда на пето място сред най-печелившите продукции,излизали на екран в САЩ и Канада.

Към тази сума се прибавят 144 милиона долара от излъчването на филма в 54 страни по света.

Лентата е заснета с бюджет от около 110 милиона долара, припомня Ройтерс.

В бокс-офиса в САЩ и Канада "Здрач: Зазоряване: Част 1" се нарежда на второ място сред най-касовите продукции, пуснати по кината тази година. Първенството се държи от последния филм за приключенията на Хари Потър. През юли лентата "Хари Потър и Даровете на смъртта: Част 2" реализира 169 милиона долара в дебютния си уикенд на екран.

"Здрач: Зазоряване: Част 1" обаче не успя да подобри рекорда, поставен от друг филм от вампирската сага.Лентата "Здрач: Новолуние" спечели 142,8 милиона долара в САЩ и Канада при излизането си на екран през 2009 г.

Сагата "Здрач" е сред най-доходоносните холивудски начинания. Досега излезлите на екран филми са донесли на създателите си над два милиарда долара в световния бокс-офис. Втората част на последния филм ще излезе по кината през ноември
2012 г.

Финансовият успех на "Здрач: Зазоряване: Част 1" засенчва останалите филм в бокс-офиса в САЩ и Канада. Танцуващите пингвини в триизмерната анимация "Весели крачета 2" спечелиха "скромните" 22 милиона долара, което им отрежда второто място в класацията. Трета позиция заема лентата "Войната на боговете" с 12,3 милиона долара. На четвърто и пето място в бокс-офис класацията на САЩ и Канада са комедията "Джак и Джил" и анимацията "Котаракът в чизми 3D". Приходите от продажбата на билети за двата филма през уикенда възлизат съответно на 12 милиона долара и 10,7 милиона долара.


Свързани новини

Hова колекция любовни песни към “Здрач”

17.01.2014

"Зазоряване най-продаваното пиратско DVD

27.12.2012

Патинсън и Стюарт имат свои кукли

20.11.2012

"Здрач: Зазоряване част 2" чупи рекорди

19.11.2012

Стюарт и Патинсън на червения килим

13.11.2012


flash