"Здрач: Зазоряване част 2" чупи рекорди

Този уикенд пред кината в САЩ, а и в целия свят, се извиха опашки от фенове, нямащи търпение да изгледат последната част на "Здрач". Филмите от поредицата се превърнаха в неочакван хит в самия край на 2008 г., когато първата екранизация спечели близо 160 млн $ само в Щатите и превърна младите актьори Робърт Патинсън, Кристен Стюарт и Тейлър Лотнър в мегазвезди.

Въпросът, който всички си задаваха обаче, е дали последната част от франчайза ще успее да постави нови рекорди в бокс-офис класациите? И отговорът е: ДА!

Само по време на премиерния си уикенд "Здрач: Зазоряване част 2" е спечелил цели 141,3 млн $ (в тази сума са включени и близо 30 млн $ от предварителните прожекции късно в четвъртък)! И това са цифрите само от кинозалите в САЩ и Канада. Световният бокс-офис е още по-впечатляващ и възлиза на невероятните 340 млн $!!!

Всички скептици, които очакваха интересът към вампирската поредица да намалее с годините, могат да замълчат за секунда. "Зазоряване част 2" слага достойната финална точка на сагата. Дори и скандалите около изневярата на Кристен Стюарт не успяха да помрачат романтичната ѝ екранна връзка с Робърт Патинсън, която се прехвърли и в реалния живот, точно както става във филмите.

На второ място в бокс-офис класацията на САЩ тази седмица пада "0007 Координати: Скайфол". 23-ят филм с приключенията на британския агент Джеймс Бонд прибавя нови 40 млн $ към общия си касов сбор, който до момента възлиза на 160 млн $ само след 10 дни на голям екран в Северна Америка. В световен мащаб "Скайфол" вече е най-печелившият филм от цялата поредица, стартирала преди цели 50 години с "Д-р Но" и Шон Конъри в главната роля. Продуцентите на франчайза обявиха, че очакват финалната сума от показ в кината да бъде близо 800 млн $, но май и самите те са подценили силата на Бонд и на целия бранд, защото в момента лентата на Сам Мендес се цели в краен резултат от 1 млрд! Уау! Във Великобритания филмът счупи всякакви възможни рекорди и вече е най-гледаният филм на 2012 г.

На трета позиция в американския бокс-офис тази седмица е новият филм на Стивън Спилбърг "Линкълн". Лентата с Даниел Дей-Люис в главната роля е спечелила 20 млн $ този уикенд. Филмът получи отлични оценки от критиката и се спряга за един от основните претенденти за следващите Оскари.

Анимацията на Дисни "Рабивачът Ралф" пада до номер 4 тази седмица с приходи от 18 млн. Общият сбор на забавното филмче за света на видеоигрите до момента е 121 млн $. Под номер 5 застава "Полет" на Робърт Земекис с Дензъл Уошингтън и приходи от 8 млн $.


Свързани новини

Hова колекция любовни песни към “Здрач”

17.01.2014

"Зазоряване най-продаваното пиратско DVD

27.12.2012

Патинсън и Стюарт имат свои кукли

20.11.2012

Кристен и Робърт лекуват раните

19.11.2012

Стюарт и Патинсън на червения килим

13.11.2012


flash