Уди Алън открива Киномания "Презареждане"

Предпремиерна прожекция на последния филм на Уди Алън - "Полунощ в Париж" (Midnight in Paris) ще даде началото на 25-тото издание на Киномания. Форумът ще премине под мотото "Презареждане" и ще представи на ценителите на киното повече от 40 стойностни филма в различни категории.

Програмата на тазгодишния кинофестивал включва прожекции в НДК от 11-ти до 20-ти ноември, като за първи път в историята си той ще гостува и на Фестивалния и конгресен център във Варна, от 18 до 24 ноември.

Киномания 2011 избира за старт на новото си издание дългоочакваната българска премиера на поредния касов хит на Уди Алън "Полунощ в Париж". Тя ще бъде в зала 1 на НДК на 9 ноември, от 19:00 часа. 41-вият филм на емблематичния американски режисьор е киноразходка в златните години на изкуството и литературата. Той условно е определен като романтична комедия и е заснет изцяло във френската столица. Във филма участват популярни имена като Оуен Уилсън, Рейчъл МакАдамс, носителят на "Оскар" Ейдриън Броуди, Майкъл Шийн и дори съпругата на президента на Франция Никола Саркози – Карла Бруни, която дебютира в киното.

И тази година в програмата на фестивала има заглавия от всички краища на света - САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай, Япония, България и др. Киномания ще отбележи с филмови прожекции на класически ленти и няколко специални годишнини. 40 години след премиерата, отново ще бъде показан шедьовърът на Станли Кубрик "Портокал с часовников механизъм", 50 години след появата си ще бъде презареден филмът "Закуска в Тифани", "Трамвай Желание" ще бъде излъчен по повод 100 годишнината от рождението на драматурга Тенеси Уилямс. По случай 110 години от рождението на Луис Армстронг пък ще бъде излъчен музикалният шедьовър "Paris Blues".

В перфектно съчетание на две емоции – наслада за очите и стомаха, ще минат прожекциите на кулинарните филми от програмата на Киномания в зала Мати. Изтъкнати актьори, известни със страстта си към киното, както и с кулинарните си умения – Мартина Вачкова, Любомир Нейков и Владо Пенев, ще презентират на гостите съответния филм и ще коментират атрактивните ястия, вдъхновени от сюжетите на филмите и приготвени от Диляна Янева "Мати`Ди" – призната с изисканите си кулинарни умения. Филмите от кулинарната селекция са носителят на Оскар за чуждоезичен филм (1987 г.) "Угощението на Бабет" (Babette`s Feas), "Шоколадови уроци" (Lezioni di cioccolato) и "Кулинарен тур" (The Trip).

Фестивалът има амбицията да продължи да показва целогодишно по един стойностен филм всяка седмица, който ще се излъчва в сряда, в кино Люмиер. Програмата ще стартира на 23 ноември с проекта BG КИНО, и прожекцията на най-горещия български хит "Операция шменти капели" на Влади Въргала.


Свързани новини

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Кино и музика на Киномания 2017

21.09.2016

"Хамлет" с Къмбърбач на Киномания 2015

31.08.2015

Наближава Киномания!

05.11.2014


flash