Търси в сайта...

Задават се още български филми

На 26 септември тази година започват снимките на "Отрова за мишки" - пълнометражен игрален дебют на режисьора Константин Буров, продуцент - Андрей Алтъпармаков, оператор - Красимир Андонов, сценарист - Венцислав Василев, съобщиха от Министерство на културата.

Практически същият екип направи изключително успешния късометражен филм “План за отмъщение”, получил две награди за дебют на Фестивала “Златна роза” 2008 – награда на журито на името на Въло Радев и наградата на СБФД. Кастингът за актьори все още тече. Сюжетът доразвива историята от “План за отмъщение”. Главните герои са младежи от ТВУ, които трудно намират пътя си в живота.

Във втората половина на октомври пък ще стартират снимките и на “Без заглавие” - 30-минутен дебют на режисьорите Иван Москов и Игор Христов, оператор Светослав Михайлов, продуцирани от Евгений Михайлов. В главната роля ще видим Иван Бърнев. А жанрът на бъдещия филм е определен от екипа като “съвременен магически реализъм”. Най-прясната новина около проекта е току-що полученото потвърждение за участие в него на монтажиста Ерве Снайт, монтирал кино хитове като “Невероятната съдба на Амели Пулен”.

Най-скоро – на 22 август, започват снимките на филма “Три”, сценарист и режисьор Кирил Станков, също дебютант в пълнометражното игрално кино. В главните роли ще видим Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова, Яна Титова, Филип Аврамов, Ованес Торосян, Ицко Финци, Стефан А. Щерев. Филмът проследява пътуването на три жени около 40-те, /20-годишни при настъпването на демокрацията у нас/, които търсят себе си и мястото си в днешния живот. Пътувайки през страната, те отново откриват истинското приятелство. Пътят им ги отвежда до морския бряг и вездесъщата July Morning, изпълнена от легендарните „Uriah Heep”. Правата за използването на култовата песен вече са откупени. Режисьорът очевидно е сред верните почитатели на групата – предишният му проект е документален филм за тях. Учил кино в Тел Авив, живял години наред в Израел и Канада, Кирил Станков напоследък се установява в България, при това не в столицата, а в село край Велико Търново. Продуценти са Галя Тонева и Кирил Кирилов от “Гала филм”, чийто предишен филм “Кецове” /също дебют!/ на Валери Йорданов и Иван Владимиров обра овациите и част от наградите в Москва и Карлови Вари. “Кецове” ще излезе по българските екрани през есента.

Дебютният филм на Иво Стайков “Пъзел” започна снимки от 3 август във Варна. Режисьорът е и продуцент, оператор е Емил Топузов. В главните роли участват Петя Силянова и Асен Блатечки.

Вече текат и снимките на “Цинкограф”, който е втори филм за сценариста Владислав Тодоров” /”Дзифт”/, сега и в ролята на продуцент заедно с Буряна Захариева – продуцентска фирма “Перипетея”. Известният оператор Емил Христов прави в този филм режисьорски дебют. В главните роли са Руши Видинлиев, Деян Донков, Христо Гърбов, Руси Чанев.

actualno.com



flash