"Полунощ в Париж" на Уди Алън открива фестивала в Кан

Кинофестивалът в Кан се открива на 11 май с прожекция на  романтичната комедия "Полунощ в Париж" на режисьора Уди Алън. Епизодична роля във филма, който не е включен в конкурсната програма, изпълнява първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози.

Сред най-очакваните заглавия на кинофеста е "Дървото на живота" на Терънс Малик с участието на Брад Пит и Шон Пен. По случай началото на най-голямата филмова проява в света,  Ройтерс припомня някои факти за фестивала:
 
- замислено през 1939 г. като алтернатива на тогава повлияния от фашизма фестивал във Венеция, най-голямото събитие в света на киното се организира всяка година от 1946, с изключение на 1948 и 1950 г., когато е отменено заради липса на средства.
 
- През 1949 г. някои от най-големите кинозвезди озаряват с присъствието си фестивалния град. Сред тях са Тайрън Пауър, Орсън Уелс, Норма Шиърър, Ерол Флин. Първата поява на Брижит Бардо на фестивала е през 1953 г.
 
- Година по-късно старлетката Симон Силва, в присъствието на актьора Робърт Мичъм, сваля горнището на бикините си пред  фотографите. В резултат на това започва бясна надпревара между медиите да отразяват събитието - сигурна гаранция за неговата популярност.
 
- През 1960 г. е отворен първият пазар за филми в Кан. Участниците са едва 10, а единственият екран представлява платно, провесено от покрива на стария "Пале Кроазет". През следващите години филмовият пазар бързо се превръща в място,  където се срещат продавачи и купувачи от цял свят.
 
- През 1968 г. режисьорът Луи Мал, който е член на журито, заедно с група видни кинодейци става причина за закриването на  фестивала заради студентските и работническите протести във Франция. След продължил цяла нощ дебат, белязан от изблици на гняв и епизодично размахване на юмруци, организаторите отменят кинофестивала.
 
- През 1993 г. Джейн Кемпиън става първата жена режисьор, удостоена с награда "Златна палма" за филма й "Пианото". 
 
- През 1997 г., по случай 50-ата годишнина на кинофестивала в Кан, на шведския режисьор Ингмар Бергман е присъдено отличието "Палма на палмите", специална версия на "Златната палма".
 
- Миналата година награждаването със "Златна палма" на филма "Чичо Бунми" на тайландския режисьор Апичатонг Верасуетакул очарова някои критици, но разгневи други. "Филмът "Чичо Бунми, Палмата на скуката", гласеше заглавие във френския всекидневник "Фигаро". Авторът на публикацията бе определил изследването на прераждането в лентата като "скучно, неразбираемо и халюцинаторно".
 
Голямата награда на кинофестивала в Кан бе присъдена на френския режисьор Ксавие Бовоа за филма "Богове и хора". Лентата, получила изключително ласкави отзиви за стегнатото изучаване на вярата, храбростта и религиозната толерантност, според мнозина заслужаваше да е победител. 


flash