Търси в сайта...

Довечера раздават наградите Оскар

Холивуд очаква с нетърпение кулминационната точка в ежегодния сезон по раздаването на кинонаградите, която предстои днес.

Фаворити за спечелването на престижните награди тази година са "Речта на краля" и "Социалната мрежа". Бляскавите звезди ще стъпят по червения килим за 83-то издание на "Наградите филмовата академия на САЩ". Това е върховно изживяване за кинотворците и актьорите в многомилиардната филмова индустрия.
 
Статуетките "Оскар" за тазгодишната церемония по раздаването на най-престижните награди в света на киното, сред които за най-добри актьори, бяха показани в Гранд Сентрал Стейшън в Ню Йорк. Победителите в отделните категории ще станат известни днес вечерта, когато ще се състои бляскавата церемония по връчването им.
 
С най-много номинации са "Речта на краля" на режисьора Том Хупър - 12, и "Непреклонните" на братята Джоел и Итън Коен с 10. Други филми в надпреварата за престижните награди тази година включват високотехнологичният блокбъстър "Генезис" и зареденият със сексуална енергия балетен трилър "Черният лебед". Водещи на церемонията тази година ще бъдат актьорите Ан Хатауей и Джеймс Франко

Ето как водещите се готвят за церемонията довечера 

По традиция след церемонията по награждаването  холивудският елит се отправя към  Бала на губернатора.  Тази  година прочутият Волфганг Пук, постоянният майстор-готвач на  вечерта, обещава особено луксозно и в същото време просто  меню. Всички блюда, които ще бъдат поднесени на бала, могат да  се приготвят и у дома, твърди майсторът-готвач.
 
Пук разкри, че тази година на трапезата няма да липсва сьомгата с формата на "Оскар", върху която е поставена купчинка френски есетров черен хайвер.  Тя се е преврнала в негова запазена марка. По традиция Волфганг Пук приготвя за Бала на губернатора и шоколадови фигурки с формата на наградите "Оскар". Неговите помощници вече са подготвили около 4000 такива.  На тазгодишната трапеза ще има още бисквити с формата на  "Оскар"-ите. Статуетки, разбира се, стилизирани, ще красят и  фруктиерите с плодове.  
Отделно внимание заслужават напитките. Всяка година  най-добрите бармани в САЩ създават специални коктейли в чест на номинираните филми. Те се отнасят изключително сериозно  към творчеството си. Дори названията на съставките трябва да будят асоциации с определен филм. 
 
Всяка година добре се обмислят оформлението на залата и  декорът. Местата в "Кодак тиътър" се разпределят дълго преди началото на церемонията. Често на всяко кресло се поставя  табелка с името и снимката на госта. 
 
Дължината на червения килим пред "Кодак тиътър" е около 150 метра, а широчината му е 10 метра. Общото му тегло достига около пет тона, затова го докарват няколко дни преди началото  на церемонията и то с няколко камиона. За да се опъне килимът, са нужни два дни. А за да се прибере - 4 часа. Покрай червения килим вече са издигнати статуите с формата  на статуетките "Оскар". Те са с височина от 2,5 до 8 метра, а  теглото им е до половин тон. Правят се от стъкловлакно, което е покрито с алуминий и жълта боя. Осветена, тя изглежда дори по-добре от златото.


flash