5-те най-лоши филма за Internet

Тази година на "Оскар"-ите като един от големите фаворити се очертава филмът "Социалната мрежа". Ако прогнозите  се потвърдят, то качествен филм, в който главно действащо лице са интернет и социалните мрежи, ще получи заслужено признание в момент, когато глобалната мрежа и социалните сайтове играят важна роля в революциите в Близкия изток, Северна Африка и дори в Азия и мобилизират обществото по важни теми. Не всички филми, посветени на интернет, обаче са имали такъв успех, припомня сайтът pcworld.com и прави класация на 5-те най-лоши филма за глобалната мрежа.

На първо място е поставен филмът "Мрежата" от 1995 г. Лентата, създадена във времето, когато глобалната мрежа все още не е така популярна, експлоатира страховете на обществото, че правителството ще контролира хората чрез интернет и че крадци на самоличности ще се възползват от мрежата за своите престъпни деяния. 
 
Сюжетната линия се върти около Сандра Бълок, разработила програма за достъп до всякакви тайни правителствени компютри и станала поради тази причина мишена на група лоши момчета. Според кинокритици филмът изобилства от абсурдни ситуации, а сюжетната рамка не съдържа нищо ново. Той е спасен само благодарение на кадрите на поразсъблечената Бълок и така приходите му успяват да прехвърлят изненадващо 100 милиона долара. Три години по-късно е създаден сериал по филма, но той се задържа на малкия екран само един сезон, след което е спрян поради липса на зрителски интерес. 
На второ място е поставена лентата от 2002 г. "Зловеща страст", в която след мимолетна любовна нощ млада жена започва да преследва по интернет любовника си. Филмът е определен като бледо копие на "Фатално привличане" с Глен Клоус и Майкъл Дъглас. Единственото ново нещо в него е присъствието на електронната поща, като средство за шантаж, заплахи и натиск.
На трето място е сладникавата романтична комедия "Имате поща" с Том Ханкс и Мег Райън. Филмът от 1998 г. е римейк на  "Магазинът зад ъгъла" на Ърнест Лубич с Джими Стюарт и Маргарет Съливан. В оригинала от 40-те години двамата главни геройса приятели в Будапеща, когато си пишат анонимни писма, и врагове, които се мразят в действителния живот. В "Имате поща" будапещенските пощи са заменени с Америка онлайн или AOL Inc. Иначе стегнатата комична линия от оригиналната версия в новия филм се превръща в блудкава бъркотия, отбелязват кинокритици.

Когато светът навлезе в 21 век, без да се случи очакваният голям кибер взрив, режисьорите започнаха да гледат на интернет от смешната му страна и така се роди през 2002 г. комедията "Чат стая", поставена на четвърто място в класацията. Тя не показва нищо ново, а експлоатира темата на много филми за срещите "на сляпо", които винаги завършват не както човек очаква. В случая обектите на срещата вместо сескапилни дами, рекламиращи качествата си в интернет, се оказват или възрастни женици, или травестити, или чисто и просто мъже.

На последното пето място е лентата "Страх.com" от 2002 г. , разказваща за ужасяващ интернет сайт, чиито посетители са избивани един след друг. Във филма интернет е само извинение за поредните абсурдни сцени на проливане на кръв и жестокости. За интернет специалистите името на английски на филма пък говори за истинска некомпетентност. В буквален превод FearDotCom означава Страх точка com, тоест точката е изписана с думи, вместо да е собичайния за интернет пунктуационен знак. 
 


flash