Скандал с фаворита за оскарите

Мощен скандал разтърси киногилдията в Щатите. Броени седмици преди церемонията по връчването на оскарите се разрази бурен дебат около основния фаворит - драмата "Речта на Краля". Том Хупър, режисьорът на филма, категорично отказа да подложи на редакция лентата преди излъчването й в киносалоните в Северна Америка и Канада.

Преди дни продуцентът Харви Вайнщайн настоя "Кралят" да претърпи обработка, тъй като е наситен с прекалено много нецензурни изрази. Според него творбата трябва да получи рейтинг PG-13 или PG, което означава, че ще може да се гледа само от лица над 13. Том Хупър обаче е категоричен, че няма никакво намерение да се съобразява с подобни желания, като се мотивира, че използването на звуков сигнал по време на въпросните сцени ще промени тотално цялостното послание.

Изпълнителката на главната женска роля Хелена Бонъм Картър пък стигна още по-далеч, заявявайки, че нецензурните изрази, за които говори Вайнщайн, се използват не от 13-годишни, а дори от 8-годишни деца.

В крайна сметка лентата за живота на британския крал Джордж VI продължава да се излъчва в оригиналната си версия в кината в САЩ, като до момента е спечелила 73,1 млн. долара. Не е ясно обаче дали скандалът заради думи като Fuck и Shit няма да се отрази на оценките на Академията, която номинира "Речта на Краля" в цели 12 категории, включително и за "Най-добър филм".

actualno.com



flash