Урок по екзорсизъм оглави боксофиса

Новата продукция нa Warner Bros - "Ритуалът" (The Rite) оглави новото издание на американския боксофис, след като заработи 15, 0 млн. долара още в дебютния си уикенд. Психологическият трилър е дело на режисьора Микаел Хафстрьом, а звездата в каста е британската легенда Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins). Лентата разказва за млад студент, който променя изцяло светогледа на живота си, след като среща мистериозен свещеник в Рим.

Бюджетът на продукцията е едва 37 млн., което прави цифрите от първите му три дни на екран още по-впечатляващи. На втора позиция е лидерът от предходната седмица – романтичната комедия "Просто секс" (No Strings Attached) с 13,6 млн., в която Аштън Кътчър (Ashton Kutcher) и Натали Портман (Natalie Portman) решават да споделят приятелството си и със сексуални взаимоотношения. Филмът е дело на режисьора Айвън Райтман (Ivan Reitman), чието име и до днес свързваме с хитовата фентъзи поредица "Ловци на духове" (GhostBusters) и е опит за частичен реванш след разочароващото му последно предложение My Super Ex-Girlfriend от 2006 година.

Сравнително успешен дебют прави и второто ново заглавие в класацията тази седмица – "Механикът" (The Mechanic). Лентата на режисьора Саймън Уест (Simon West) стартира екранните си приключения с 11,5 млн. долара, макар и очевидно разчитайки на верните фенове на екшън жанра и силните усещания. В каста откриваме имената на добре познатия в подобен тип филми Джейсън Стейтъм (Jason Statham) в ролята на наемен килър, изпълняващ тайни правителствени задачи, партнират му Бен Фостър (Ben Foster), Доналд Съдърланд (Donald Sutherland) и др.

С две позиции пада "Зеленият стършел" (The Green Hornet) с 11,5 млн., а при всички положения крими трилърът с екшън привкус по-скоро разочарова със заработените до момента 78,8 млн. от домашния екран, след като е реализиран с бюджет от 120 млн., а разчита и на факта, че идва на 3D. Рекордна десета седмица в класацията кара и британското предложение на Том Хупър (Tom Hooper) "Речта на Краля" (The King’s Speech). Соченият за един от фаворитите на предстоящите Оскари биографичен филм за Крал Джордж VI завършва уикенда с 11, 1 млн. и общо72,2 от салоните в САЩ и Канада. Отделно от това, Колин Фърт (Colin Firth), Джефри Ръш (Geoffrey Rush) и компания са заработили 49,7 млн. от страните извън Америка, което прави приходите му повече от впечатляващи на фона на скромния бюджет от едва 15 млн. долара.

Следват уестърн драмата на братя Коен (Joel and Ethan Coen) "Непреклонните" (True Grit) с 7, 6 млн. и комедията "Да кажа или да не кажа" (The Dilemma) на двукратния носител на Оскар Рон Хауърд (Ron Howard) с 5,4 млн. На път да изравни постижението на "Речта на Краля" е и друг от основните фаворити за най-ценното филмово отличие - "Черният лебед" (Black Swan) на Дарън Аронофски (Darren Aronofsky). Драмата, в която Натали Портман (Natalie Portman) е в ролята на вманиачена балетистка, кара девета седмица сред 10-те най-гледани заглавия в САЩ, като за този период е регистрирала печалба от 90, 7 милиона (5,1 за уикенда).

На предпоследно място тази седмица е спортният The Fighter (4,0 млн.), впечатляващ с екранен тандем между Крисчън Бейл (Christian Bale) и Марк Уолбърг (Mark Wahlberg). Лентата на режисьора Дейвид Ръсел (David O. Russell) е създадена като биографичен филм на бившия световен шампион по бокс Мики Уорд. Новото издание на боксофиса се завършва от анимацията Yogi Bear, която в седмата си седмица на екран завършва уикенда с 4, 05 млн. и общо 92,5 от появата си в американските киносалони.

Обобщение:

С 15,0 млн. още в първия си уикенд, психотрилърът "Ритуалът" не само впечатлява откъм цифри, но и откъм един малко известен факт - това е най-касовият дебют на филм на британската легенда Антъни Хопкинс (Anthony Hopkins). Въпреки, че само името му е достатъчно, за да привлече масовата публика към салоните, се оказва, че нито "Мълчанието на агнетата" (The Silence of the Lambs), нито "Ханибал" (Hannibal) или "Да срещнеш Джо Блек"(Meet Joe Black) са успели да регистрират подобна сума при появата си на екран.

Малко по-различна е ситуацията с другото ново предложение - "Механикът", в което Джейсън Стейтъм като цяло спазва традицията да стартира с цифри между 10 и 12 млн. в по-интригуващите си предложения. Тук не отчитаме последното такова – революционния за жанра The Expendables, стартирал с 34 млн., в който си партнира със Силвестър Сталоун (Sylvester Stallone), Мики Рурк (Mickey Rourke), Долф Лундгрен (Dolph Lundgren), Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger), Джет Ли (Jet Li) и компания.

Oчаквания:

Новата седмица е сравнително слаба откъм нови заглавия на американския екран. Като най-интригуващ можем да отчетем драмата на Дон Роос The Other Woman, в която си партнират Натали Портман и звездата от сериала "Приятели" (Friends) Лиса Кудроу (Lisa Kudrow). Портман е в ролята на млада майка, която след като губи трагично бебето си, не успява да преодолее ефекта от загубата и става твърде агресивна за околните.

Другото по-любопитно предложение е крими трилърът The Roommate, в който можем да видим нашумялата с Gossip Girl Лейтън Мийстър и най-сексапилната жена в света за 2010 година, според Esquire, Минка Кели (Minka Kelly). Първата играе емоционално нестабилна студентка, която се вманиачава по съквартиранката си в колежа и скоро сериозно застрашава не само нейния, но и живота на близките й. 



flash