Търси в сайта...

"30" на Адел е "Албум на годината във всички формати"

Дългоочакваният, четвърти студиен албум на британската суперзвезда Адел – 30, завладя върховете и на трите класации за албуми на Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/. 
 
Завръщането след шестгодишна пауза донесе на певицата първото място в "Глобален албум на годината във всички формати" (Global Album All Format Chart), "Най-продаван албум за годината в света" (Global Album Sales Chart) и в най-новата класация - "Най-продаван винилов албум за годината в света" (Global Album Vinyl Sales Chart).
 
30 на Адел - най-очакваната музикална премиера вече е факт 
 
30 излезе на 19 ноември 2021 и достигна първо място в чартовете в над 20 пазара, включително САЩ. Само за два месеца, до края на премиерната си 2021, той се продаде в тираж, съответстващ на еквивалента на 5 милиона бройки физически продажби.
 
Ед Шийрън представи новия си албум =: изключителните му успехи в цифри
 
В Топ 10 на в "Глобален албум на годината във всички формати" /класация, която обхваща физически продажби, цифрови изтегляния и използване през стрийминг платформи/ фигурира името на още една британска звезда – Ед Шийрън, и неговия албум =
 
И в тази класация не липсват дебютанти. След като Оливия Родриго се нареди десета в "Глобален артист на 2021", а синглите ѝ "drivers license" и "good 4 u" заеха съответно пета и осма позиция в Топ 10 на "Глобален дигитален сингъл за 2021", сега впечатляващият ѝ дебютен албум SOUR стана втори в "Глобален албум на годината във всички формати". 
 
Оливия Родриго разказва историята на албума SOUR във филм 
 
За пръв път в класацията влизат и The Kid LAROI с F*CK LOVE (Mix Tape), който стана седми, и Doja Cat с Planet Her, която зае десетата позиция. Шведските легенди ABBA също намeриха място в Топ 10 с първия си студиен албум от 40 години насам – Voyage, който стана осми. Той влезе и в още една от класациите - "Най-продаван албум за годината в света", където е втори.
 
Новият албум на ABBA излиза на 5 ноември 
 
Класацията "Най-продаван албум за годината в света" /комбинираща продажби на физически носители и изтегляния на цифрови албуми в световен мащаб/ пък затвърждава важността на Азия като пазар за реализиране на физически продажби. K-pop звездите BTS заеха четвърто място в нея, а колегите им от Seventeen окупираха третото и седмото място. Японската група Snow Man класира дебютния си албум Snow Mania S1 на девета позиция.
 
ABBA и Адел възродиха интереса към винила 
 
За първи път IFPI прави класация "Най-продаван винилов албум за годината в света", в резултат на продължаващия забележителен растеж на интереса към този физически формат. Това е най-еклектичният списък от трите класации за албуми, който съдържа както нова, така и стара музика, с албуми на групи като Fleetwood Mac (#3), The Beatles (#7), Nirvana (#8) и Pink Floyd (#9), наред с нови звезди като Оливия Родриго (#4) и Били Айлиш (#5).  
 
Трите класации за албуми на IFPI показват разнообразните вкусове на музикалните фенове по цял свят, като 30 на Адел е единственият проект, който фигурира в Топ 10 и на трите списъка.
 
 
Топ 10 - Глобален албум на годината във всички формати 
1 Адел 30
2 Оливия Родриго SOUR
3 Джъстин Бийбър Justice
4 Ед Шийрън =
7 The Kid LAROI F*CK LOVE (Mix Tape)
8 ABBA Voyage
9 Morgan Wallen Dangerous: The Double Album
10 Doja Cat Planet Her
 
Топ 10 - Най-продаван албум за годината в света
1 Адел 30
2 ABBA Voyage
3 Seventeen Attacca
4 BTS BTS, THE BEST
5 Ед Шийрън =
7 Тейлър Суифт Red (Taylor’s Version)
8 Seventeen Your Choice
9 Snow Man Snow Mania S1
10 Тейлър Суифт Fearless (Taylor’s Version)
 
Топ 10 - Най-продаван албум на винил за годината в света
1 Адел 30
2 Хари Стайлс Fine Line
3 Fleetwood Mac Rumours
4 Оливия Родриго SOUR
6 Тейлър Суифт Red (Taylor’s Version)
7 The Beatles Abbey Road
8 Nirvana Nevermind
9 Pink Floyd The Dark Side Of The Moon

Свързани новини

Адел си взима почивка от музиката

17.07.2024

Коментар от фен ядоса Адел

05.06.2024

Лас Вегас ще трябва да почака Адел

29.02.2024

8 години по-късно...

02.02.2024

Адел призна за най-големия си страх

01.02.2024


flash