Търси в сайта...

Hugh Hefner, създателят на Playboy, си отиде на 91 години

Основателят и главен редактор на Playboy Hugh М. Hefner почина от естествена смърт в легендарното си имение тази нощ, потвърдиха близките му. Hefner бе на 91 години.
 
Стартирайки от чернови върху кухненската си масичка преди 64 години, визионерът не просто подари на света най-разпознаваемото мъжко издание, но и наложи термина "плейбой“ като синоним на смелия, бохемски и отговорен начин на живот. Мнозина дори го наричат Бащата на сексуалната революция. 
 
"Баща ми живя изключително въздействащ живот като медиен и културен пионер, както и като основен флагман на движенията за свобода на словото, граждански права и сексуална свобода. Той бе нагледната дефиниция на лайфстайла и философията, стоящи в сърцето на бранда Playboy, една от най-разпознаваемите и харесвани марки в историята. Всички ние – съпругата му Crystal, сестра ми Christie, братята ми Marston и David, както и служителите на Playboy Enterprises, прекланяме глава пред делото му“, коментира Cooper Hefner, творчески директор на компанията.
 
След като завършва военната си служба и прекарва няколко години в различни сфери на издателската дейност, в началото на 50-те години на миналия век Hefner вижда социално-пазарна нужда от луксозно мъжко списание. Първоначалната му инвестиция е набрана чрез залагане на мебелировката в дома му и заеми от близки и приятели – но резултатът, първият брой на Playboy през декември 1953, е мигновена сензация.
 
От самото си начало Playboy се доказва като много повече от каталог за красиви и разголени дами на луксозна хартия – прогресивните виждания на Hefner по отношение на сексуалността, хумора, литературата, политиката и културата, правят от изданието същинска Мъжка библия; име, с което наричат Playboy и до ден-днешен. Сред авторите, публикувани на страниците му, личат имената на Ray Bradbury, John Updike, Ian Fleming, Joseph Heller, Gabriel García Márquez, Jack Kerouac и Kurt Vonnegut.
 
Легендарно Playboy интервю дебютира през 1962, когато пред изданието застава джаз иконата Miles Davis. Като водещ на телевизионното шоу "Playboy's Penthouse" Hefner за пръв път дава възможност за изява на изпълнители от различни раси, а в опит да се противопостави на консервативните порядки в южните щати, открива Playboy-клубове в Маями и Ню Орлийнс.
 
Когато американските пощи отказват да разпространяват списанието на абонатите му, Hefner отвежда казуса до Върховния съд, а победата му е исторически крайъгълен камък в борбата за свобода на словото. Категоричното му убеждение, че властта няма място в спалнята на средностатистическия гражданин, е призната и от лидерите на движенията за равнопоставеност на хората с различна сексуална ориентация.
 
За един кратък период от средата на 2016 до началото на 2017 списанието експериментира с избягването на голотата, преди да се завърне към предишната си формула. В изявлението се казва, че списание Playboy се цели далеч извън пазара на голи снимки.
 
През 80-те години на миналия век създателят на Playboy получава своя звезда на Алеята на славата в Холивуд, а книгата на рекордите на "Guinness" го разпознава като най-дългогодишния главен редактор на периодично издание на планетата.

Свързани новини

Работи се по чета част на "Матрицата"

04.04.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash