Отменят рап концерти в САЩ, полицията обвинява музиката за престъпна

Шест рап концерта в Ню Йорк бяха отменени, след като изпълнител от жанра беше обвинен в опит за убийство, пише bgnes.com. 
 
Напрежението провокира полицейски началник да каже, че всички "т.нар. рап артисти” са бандити. Агенцията Live Nation отложи изявите на Joey Bada$$, Mac Miller и Vince Staples, предвидени за тази седмица в "Ървинг плаза”, както тези на Appetite for Destruction, Black Pistol Fire и YG в "Грамърси тиатър”. Представител на концертните зали заяви, че мерките са съгласувани с полицията, с която се водят преговори. 
 
Именно "Ървинг плаза” миналата седмица се превърна в арена не само на рап музика, но и на престрелка при която загина един човек, а двама други бяха ранени. В последствие полицията обвини в опит за убийство 33-годишният рапър Troy Ave, като всъщност загиналият при инцидента е неговия бодигард. Изпълнителят пледира, че е невинен. На сутринта след престрелката комисарят на нюйоркската полиция Бил Братън заяви, че всички рапъри, които поощряват насилието, са престъпници. 
 
"(Това е) Ненормалният свят на т.нар. рап артисти, които на практика са бандити, величаещи насилието, в което са намесени през целия си живот. За нещастие това насилие често е видимо по време на техните изпълнения”, заяви Братън. Това е продължение на вечната теза на органите на реда и хората с консервативни разбирания в САЩ, които смятат, че рап музиката провокира насилие, особено в афроамериканските общности. Реално бедността, цялостната маргинализация и дискриминация спрямо "черните" общности, сегрегацията им в отделни жилищни райони и наводняването на същите места с огнестрелни оръжия са далеч по-основателни причини за този тип престъпност и насилие в САЩ. 
 
Освен това, тези проблеми съществуват далеч преди появата на рап музиката през 70-те години. В текстовете й действително често се разкрива културата на престъпните банди в гетата. Някои от рапърите се възприемат като "журналисти”, показващи живота в тези квартали. Такова е виждането от края на 80-те едни на пионерите в генгста рапа – членовете на групата NWA от Комптън, Калифорния, които са широко критикувани заради манифестациите на насилие в музиката им. 
 
Много рап изпълнители действително имат доказани връзки с организираната престъпност или съдебно минало, а някои сами стават жертва на престрелки. Това обаче е по-скоро следствие от гореспоменатите проблеми на афроамериканците. Такъв проблем, който през последната година доведе до ново напрежение и протести, включително сред артистичните среди, е фактът, че полицията в САЩ упражнява повече насилие спрямо чернокожите. Това се свързва с устойчивите нива на дискриминация в Америка, които едва ли ще направят музиката или ежедневието на чернокожите в САЩ по-спокойни. 

Свързани новини

Честито!

19.03.2024

Профилактика на Копитото

10.10.2023

Започва "Убий скоростта, спаси дете"

29.08.2023

Празник, който ще се помни!

19.05.2023

Нов проект на БФА

25.01.2023


flash