В Нова Зеландия пускат монети „Хобит“

В Нова Зеландия ще бъдат изсечени монети с ликовете на основни герои на Толкин от "Хобитът" по повод премиерата през ноември на първия филм от трилогията на режисьора Питър Джаксън.

Монетите с лика на Билбо Бегинс и магьосника Гандалф ще могат да се ползват и за реално разплащане, макар че изписаната на лицето им стойност ще бъде много по-ниска от продажната им цена, пише inews.bg
 

Всъщност монетите са замислени като колекционерски и очакванията са ентусиастите да платят солидни суми, съобщи ABC. Най-скъпата е изработена от 28,3 грама чисто злато и макар че на лицето е изписана сумата 10 новозеландски долара, цената ѝ ще бъде 3,695 новозеландски долара.

Продажбата на монетите започва от 1 ноември и очакванията са за голям международен интерес, включително и заради предстоящата премиера на първия филм от трилогията на Питър Джаксън.

Нова Зеландия се радва на огромен туристически интерес след излизането на оригиналната трилогия "Властелина на пръстените", заснета почти изцяло в страната, и се надява да повтори успеха с излизането на новите филми на новозеландския режисьор.


Свързани новини

В кината от днес

08.02.2013

Дисни пуска филми за Междузвездни войни

06.02.2013

Де Ниро остави отпечатъци на Алеята ...

05.02.2013

"Антураж" излиза по кината догодина

05.02.2013

Skyfall е филм на годината на ...

05.02.2013


flash