”Euphoria” спечели Евровизия

Представителката на Швеция Loreen (Лорийн) спечели "Евровизия 2012" с песента Euphoria ("Еуфория"). Втори завършиха Buranovskiye Babushki ("Бурановские бабушки") с песента Party For Everybody ("Забавление за всички"). Сръбският певец Zeljko Joksimovic (Желко Йоксимович) завърши трети с песента Nije Ljubav Stvar.

Това показа гласуването на зрители и жури от 42-те страни участнички на тазгодишния музикален конкурс "Евровизия", който се проведе в Баку, Азербайджан.

Lorine Zineb Noka Talhaoui нашумява през 2004 г., когато завършва четвърта в шведския еквивалент на Music Idol ("Мюзик айдъл"). По-късно става тв водеща. На музикалната сцена се завръща през 2011 г., когато не успява да спечели националното състезание за песен на "Евровизия", въпреки че песента й се превръща в хит. Година по-късно певицата се опитва отново. С песента Euphoria заема първо място в шведската класация, а накрая спечели и "Евровизия". Сайтът на конкурса сочи, че песента е хит в Швеция.

Швеция участваше за 52 път в "Евровизия", а това е петата победа за страната. Първото място са заемали през 1974, 1984, 1991 и 1999 г. По регламент Швеция ще организира "Евровизия 2013".

На второ място се класираха нестандартните руски баби от областта Удмуртия, които внасоха колорит на сцената на "Евровизия". Трети е  Zeljko Joksimovic, който през 2004 г. завърши втори на финала на "Евровизия". 

Четвърти завършиха домакините от Азербайджан. Изненадващо в топ 5 влезе албанската представителка Rona Nishliu с песента Suus.


Свързани новини



flash