Фестивалът Sziget ще се проведе за 20-ти път тази година

Това лято край унгарската столица Будапеща ще е по-горещо от всякога – култовият фестивал Sziget навършва 20 години и организаторите обещават запомняща се фестивална седмица.

20-тото издание на едно от най-големите музикални събития в Европа ще се проведе между 6 и 13 август на остров Обудай сред водите на Дунав.

Юбилейната 2012 стартира много успешно за Sziget с награда за „Най-добър голям фестивал” на Европейските фестивални награди. Събитието беше класирано и сред първите пет в категорията на най-добрите музикални събития според музиканти от цял свят. „За нас е чест, че не само публиката, а и изпълнителите оценяват усилията ни. Всяка година се стремим да предложим на феновете запомнящо се преживяване. По повод 20-тото издание на феста ще се постараем да свършим още по-добра работа и да покажем на целия свят, че титлата “Най-добър голям европейски фестивал” е напълно заслужена”, споделиха организаторите не фестивала.

На сцените на Sziget и тази година феновете ще могат да чуят и видят страхотни банди, които са запазена марка на международната фестивална сцена. Сред първите попълнения на тазгодишния лайнъп са Placebo, които вече почти две десетилетия задават тона на алтернативната музикална сцена. Техният последен албум Battle for the Sun излезе на пазара през 2009 година и им донесе награда от MTV Europe. Музикантите в момента работят върху седмия си албум, който ще бъде представен и на главната сцена на Sziget това лято.

През 2012 на Sziget се завръщат и една от най-вълнуващите банди на британската електро-поп сцена – Hurts. Миналата година участието на Hurts на Glastonbury  беше обявено от New Musical Express като най-добрия фестивален концерт, а последвалата им изява на сцената А38 на Sziget беше истински фурор. Тази година британците ще покажат какво могат на главната сцена на феста.
Добилите известност покрай филма на Гай Ричи – Rocknrolla, Subways и посланиците на британската рок сцена The Horrors също ще са сред музикалните попълнения на Sziget 2012. Списъкът продължава с Crystal Fingers и техните еуфорични и същевременно чил-уейв ритми, представителите на шведската алтернативна сцена Mando Diao, Noah & The Whale с тяхната силно повлияна от американския фолк инди-поп музика. В групата на инди – поп изпълнителите на Sziget 2012 влизат и Friendly Fires, които реализираха два от най-важните Indiotronic албуми за последното десетилетие и правят много сериозна заявка за представянето си на Sziget тази година.

Повече информация за фестивала можете да откриете на www.szigetfestival.bg или на http://www.facebook.com/SzigetFestivalBulgaria


Свързани новини



flash