Латинска Америка потресена от убийството на певец

Убийството на популярния певец Факундо Кабрал в Гватемала, което потресе цяла Латинска Америка, ще бъде разследвано и от подкрепяна от ООН комисия.

Говорителят на Международната комисия срещу безнаказаността в Гватемала (CICIG) потвърди, че организацията се е включила в разследването на убийството на 74-годишния певец, който беше приключил две изпълнения в гватемалската столица.

Съболезнованията пристигаха непрекъснато на следващия ден. Кубинският певец Силвио Родригес изнесе реч за Кабрал, а католическата църква на Салвадор оплака смъртта му като "престъпление, което покърти света". Генералният секретар на Организацията на американските страни Хосе Мигел Инсулса, осъди убийството като "ирационално престъпление".

Певецът пътуваше сутринта за летището на Гватемала, за да отлети за Никарагуа, когато колата му беше застигната от неизвестни въоръжени мъже, които открили огън. Факундо Кабрал починал на място, улучен от няколко куршума. Другата кола с телохранителите на певеца, също е била обстрелвана, но ранени нямаше. Гватемала, където вилнеят банди престъпници и наркотрафиканти, е една от страните в Латинска Америка с най-голямо насилие: на ден там стават средно по 18 убийства. Според вътрешния министър Карлос Менокал, нападателите може да са объркали Кабрал с никарагуанския бизнесмен Хенри Фарина, който го е наел за представленията. Песните на Кабрал често се изпълняват от други испаноезични певци като Хулио Иглесиас и Хуан Луис Гера.



flash