Търси в сайта...

Кой поканиха на сватбата?

Футболната звезда Дейвид Бекъм ще присъства на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън заедно със звездната си половинка - певицата и дизайнер Виктория Бекъм. Елтън Джон и партньорът му Дейвид Фърниш също ще бъдат сред гостите. Почитаемият Богода Сеелавимала е един от малцината поканени, които ще носят на сватбата будистка роба в оранжево и червено.

Списъкът с гостите за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън се пази в тайна, но от известно време изтичат подробности за поканените.

Вестник "Мейл он сънди" твърди, че разполага със списъка на гостите, но от двореца определят твърдението на медията като спекулация.

До самия ден на сватбата няма да стане ясно как младоженците са постигнали баланс между протоколните изисквания да поканят държавни и религиозни лидери, дипломати и политици, и желанието да видят на тържеството обикновени хора, с които наистина искат да бъдат - например приятели от студентските им години в университета "Сейнт Андрюс", където са се запознали и влюбили.

Кейт Риърдън, редактор на светското списание "Татлър", казва, че много видни британци се държат така, сякаш им е все едно дали са получили покана за сватбата, докато тайно проверяват пощите си всеки ден в трескаво очакване тя да пристигне. "Всеки таи надежда", споделя Риърдън.

Списъкът на "Мейл он сънди" разкрива еклектичен микс от гости - от състоятелни приятели на принц Чарлз до любими бармани, инструктори по йога и рокаджии. Принц Уилями Кейт Мидълтън са демонстрирали модерната си страна, като са поканили свои близки приятели, сред които и бивши възлюбени. Сватбата им технически не е държавно събитие, което да ограничава протоколните изисквания, приложени към списъка с гостите. Кралските задължения обаче все още диктуват голям брой от 1900-те покани да бъдат изпратени на хора от света на политиката, а не на приятели на двойката. Принц Уилям и Кейт Мидълтън са поканили също много представители на благотворителните дружества, с които работят.

Говори се, че Мидълтън е използвала влиянието си, за да бъдат изпратени покани на месар, магазинер и собственик на кръчма от родното й Бъкълбъри. Някои религиозни лидери е трябвало да бъдат поканени заради значимостта на събитието, дори и да нямат приятелски връзки с кралското семейство. Богода Сеелавимала например е получил покана, въпреки че никога не се е срещал с двойката. Главният свещеник на будисткия храм в Лондон е поканен най-вече, за да се изтъкне уважението на кралското семейство и британското правителство към будистката традиция. Той няма да носи костюм според етикета, а ще предпочете традиционната роба, която е допустима, също както и военните униформи.

От офиса на главния равин Джонатан Сакс потвърждават, че той също планира да присъства на сватбата. Очакват се и религиозни лидери от други религии. Има начини и за разширяване на списъка с гости.

Премиерът Дейвид Камерън, естествено, е поканен, и за кралското семейство няма да говори добре, ако пренебрегне вицепремиера Ник Клег. Ако не бъде поканен лидерът на опозицията Ед Милибанд, кралската фамилия рискува да бъде обвинена в проява на фаворитизъм.

В. "Мейл от сънди" твърди, че кралица Елизабет Втора е поканила 50 души, принц Чарлз и съпругата му Камила са избрали други 250 - колкото принц Уилям и Кейт Мидълтън, докато семейството Мидълтън, са разпратили 100 покани.

Очаква се кралските семейства в Европа да бъдат добре представени на сватбата. Сара Фъргюсън, бившата съпруга на принц Андрю, не е получила покана, но двете дъщери на двойката - принцесите Биатрис и Юджийн, са в списъка с гостите. Някои хора са отклонили поканите, като например канадският премиер Стивън Харпър, който е в разгара на избирателна кампания, както и кралят на Бахрейн заради кризата в страната.

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел не са сред поканените. Много други държавни лидери също ще гледат церемонията по телевизията, а не на място от Уестминстърското абатство. Не е ясно дали обичани от британците звезди от екрана, сцената и музиката са в списъка с гостите.

Джо Литъл от сп. "Маджести" казва, че публиката не трябва да очаква след гостите да бъдат знаменитости като Шон Конъри и Пол Маккартни, освен ако те нямат близка връзка с кралското семейство. Елтън Джон е сред поканените най-вече заради близостта му с покойната принцеса Даяна, смята Литъл.

"Уилям се опитва да направи всичко възможно, за да отдаде почит към майка си - например като избра да постави годежния й пръстен на ръката на бъдещата си съпруга. Той обаче не е много насочен към знаменитостите, тъй че вероятно ще видим на сватбата доста лица, които не познаваме", допълва Джо Литъл.

actualno.com



flash