Джеймс Камерън е спечелил най-много в Холивуд през 2010г.

Режисьорът Джеймс Камерън оглави класацията на сп."Венити феър" за най-печеливши членове на кино индустрията в Холивуд през 2010г., като следващият го Джони Деп "изостава" с цели 150 милиона долара.

Причината Камерън да спечели около 257 милиона долара е филмът "Аватар", на който той е сценарист, продуцент и режисьор. Печалбите на 3D продукцията стигнаха почти 2 млрд. долара само от билети, а освен това той получава и част от продажбите на дискове и от излъчването по платени телевизионни канали.

В списъка с 40 имена Джони Деп е втори със 100 милиона, събрани от участието му в заглавия като "Алиса в страната на чудесата" и "Туристът", но и от аванса за подготвяният за премиера през май четвърти филм от поредицата "Карибски пирати".



"Венити феър" включва в класацията си само творци - актьори, сценаристи, продуценти и т.н. - и парите, спечелени от филми, но не и от свързани с киното проекти като реклами или телевизионни шоу програми.

Малка е преднината на третият - Стивън Спилгъбрг пред следващия го Кристофър Нолан. Основната печалба на Спилбърг (80 милиона долара) идва от увеселителния парк на студио "Юнивърсъл", но също така и от консултантски услуги и от режисирането и продуцирането на предстоящата премиера "Боен кон".По-известен в момента като режисьор на "Генезис", Кристофър Нолън е спечелил 71.5 милиона долара.

Пети е още едно име от "Генезис" - Леонардо ДиКаприо с 62 милиона.
Близо 10 милиона по-малко е донесла 2010г. на Тим Бъртън (53 млн. долара, най-вече заради "Алиса..."). На 3 млн. долара зад него седми в списъка е Адам Сандлър, изскочил толкова напред заради авансовото плащане на хонорара му за продуциране и участие два предстоящи филма - "Jack and Jill" (с Кейти Холмс и Ал Пачино) и "Just Go With It" (където партнира на Дженифър Анистън).

Десетката довършват Тод Филипс (сценарист и режисьор на "The Hangover") с 34 милиона, Тейлър Лотнър - 18-годишната звезда от поредицата "Здрач" - 33 милиона, и Робърт Дауни младши с 31.5 млн. долара (най-вече заради "Железен човек 2").

Авторът Питър Нюкомб от "Венити феър" заключава, че изглежда се завръщат времената на добрите хонорари (разбирай 20 милиона долара на звезда за филм).

Дневник.бг



flash