Джоли и Деп очакват "Златен глобус"

Холивуд вече се подготвя за 68-ата церемония по връчването на наградите "Златен глобус", които се смятат за генерална репетиция на оскарите. След като бяха обявени номинациите във всички категории, започна обратното броене до бляскавата вечер на 16 януари 2011 година.

Британската лента с участието на Колин Фърт "Речта на краля" получи 7 номинации, включително в категорията за най-добър филм. "Това е история за приятелство и за човек, осъзнал потенциала си. Тайното й оръжие е хуморът", казва Том Хупър, режисьор на филма.

С по 6 номинации са боксьорската драма "Боецът" и "Социалната мрежа". Нашумялата лента "Генезис" беше номинирана за най-добър сценарий, но Леонардо ди Каприо остана с празни ръце.

Затова пък Джеси Айзенбърг от филма за Фейсбук и Марк Уолбърг за "Боецът" могат да очакват отличия за играта си. "Това бе най-доброто събуждане през живота ми. Никой проект не ми е бил толкова важен и скъп", възкликна Марк пред Ройтерс.

За "Най-добра актриса" се конкурират Холи Бери за "Франки и Алис", Никол Кидман за "Заешка дупка", Дженифър Лорънс за "Зимен дар", Натали Портман за "Черният лебед" и Мишел Уилямс за "Синя Валентинка".
 
Тази година обаче изборът на чуждестранните журналисти в Лос Анджелис, които набелязват "глобусите", предизвика доста смесени реакции сред критиката. Киноспецовете са смаяни от номинациите на Джони Деп и Анджелина Джоли за най-добър актьор и актриса в комедия или мюзикъл за ролите им в "Туристът".

Причината е, че първо филмът не е комедия и второ е високобюджетна продукция, провалила се в боксофиса.

Експертите недоумяват и заради трите номинации на мюзикъла "Бурлеска" с Кристина Агилера, който не успя да ги очарова. От друга страна пък, напълно пренебрегнат бе чудесен според тях филм като "Непреклонните". Лентата е умел римейк на класическия уестърн с Джон Уейн и е режисирана от братя Коен, любимците на критиката и киноакадемията, която раздава оскарите.

Недоумение предизвика и пренебрежението към "127 часа" на Дани Бойл, който бе посрещнат ласкаво от критиците, а получи само две номинации - на Джеймс Франко за най-добър актьор и за оригинална музика, композирана от известния индийски композитор А. Р. Рахман.

"Да, знаем, че организаторите искат звезди като Деп, Джоли и Агилера да присъстват на годишното им алкохолно парти, с което може да се обясни изненадващият им избор. Това обаче е най-сигурният начин на наградите "Златен глобус" да престане да се гледа сериозно", казва филмовият критик от "Торонто стар" Питър Хауел.

actualno.com



flash