"Писател в сянка" с 6 европейски филмови награди

Политическият трилър на Роман Полански "Писател в сянка" обра отличията в 6 от 7-те категории, в които бе номиниран на церемонията за връчване на Европейските филмови награди.

Филмът получи наградата за най-добър филм, а Полански бе обявен за най-добър режисьор. Това допълва "Сребърната мечка", която той спечели на международния кинофестивал в Берлин през февруари за световната премиера на филма. Базиран на бестселъра "Духът" на Робърт Харис, който получи наградата за сценарий заедно с Полански, филмът е с участието на Пиърс Броснан в ролята на бивш британски премиер, разследван за военни престъпления. Другото участие във филма, на духа на писателя, изигран от Юън Макгрегър, му донесе отличието за най-добър актьор. Останалите призове за творбата получиха Албрехт Конрад, за сценография и композиторът Александър Деспла. "Това е твърде много. Много ви благодаря отново", заяви по пряка връзка чрез Интернет Роман Полански, който не присъства на гала церемонията в естонската столица Талин. "Благодаря на колегите, на великолепния състав, това беше международно усилие", допълни той.

Наградата за откритие получи режисьорът Самуел Моаз за "Ливан". Второто отличие за филма получи Джора Беяч. Французойката Силви Тесту бе обявена за най-добра актриса за ролята й в "Lourdes". Роденият в Швейцария Бруно Ганц получи признание за цялостно творчество.



flash