Раздадоха наградите "Еми"

 

Великобритания триумфира на 38-ата церемония по връчването на международните награди "Еми" в Ню Йорк, спечелвайки пет отличия. С наградите, присъждани от Международната академия за телевизионни изкуства и науки, се отличават най-добрите телевизионни продукции извън САЩ.
 
Както и през изминалите години на церемонията доминира Великобритания, която беше и с най-много номинации - девет. Сред петте награди за страната са актьорските отличия за Боб Хоскинс за ролята му в "Улицата" и на Хелена Бонам Картър за превъплъщението й в образа на детската писателка Инид Блайтън в "Инид". Двамата британски актьори не присъстваха на шоуто. 
Останалите три отличия за Великобритания са за най-добра детска или тийн  програма /"Овцата Шон"/ и за най-добър  телевизионен филм или минисериал /"Малък остров"/.
 
Продуцентът Джими Макгавърн получи наградата за най-добра телевизионна за "Улицата". Сериалът проследява историята на съседи, които живеят на една и съща улица в Манчестър. В надпреварата за десетте международни награди "Еми" участваха 39 претенденти от 15 страни. Останалите пет награди бяха разпределени между Румъния, Израел, Аржентина, Република Корея и Португалия, за която това е първата награда "Еми" в историята.
 
Израел спечели приза за най-добра телевизионна комедия за "Светофар". Наградата на Португалия е за теленовелата "Моя 
любов". Румънската продукция "Светът според Йон Б." бе отличена в категорията за най-добра арт програма. Аржентина също спечели своята първа награда "Еми" след девет номинации от 1999 г. насам - за импровизирана развлекателна програма за "CQC". Република Корея получи приза в категорията за най-добра документална продукция за "Mom and the Red Bean Cake". 
 
Музикалният продуцент и бивш съдия в шоуто "Американски идол" Саймън Кауъл бе удостоен с една от двете почетни международни награди "Еми" - Приза на учредителите. Тя му бе връчена лично от медийния магнат Рупърт Мърдок, който определи Кауъл като "несравним професионалист". "Който е казал, че славата, парите и успехът са унищожителни, е сбъркал", пошегува се Саймън Кауъл, приемайки отличието си. Другата почетна награда бе присъдена на продуцента Лорни Майкълс.  
 
Водещ на 38-ата церемония по връчването на международните награди "Еми" в Ню Йорк бе бившият актьор от сериала "Бевърлихилс 90210" Джейсън Пристли.


flash