15 анимации ще се борят за Оскар

Филмите "Шрек завинаги", "Рапунцел и разбойникът", "Аз, проклетникът" и настоящият лидер в северноамериканския бокс-офис "Мегаум" са сред 15-те продукции, които ще си оспорват номинациите за "Оскар" за най-добра анимация.

Академията за кинематографично изкуство и наука въведе категорията за най-добра анимация през 2002 година, допълва БТА. Оттогава броят на анимационните ленти, кандидатстващи за участие в надпреварата, се увеличи. Една от причините е разцветът на компютърната анимация. Според регламента, след като за разглеждане са представени повече от осем филма, но по-малко от 16, само три анимации се номинират за престижното отличие. Когато броят на лентите обаче превишава 16, се обявяват пет номинации. Досега в категория за най-добра анимация само през 2002 г. и 2010 г. бяха номинирани пет филма, тъй като тогава за разглеждане бяха представени съответно 17 и 20 продукции.

Номинациите за най-престижните отличия в света на киното ще бъдат обявени на 25 януари. 83-ата церемония по връчването на наградите "Оскар" ще се състои на 27 февруари.

Ето и списък с 15-те филма, които ще си оспорват трите номинации за "Оскар" в категорията за най-добра анимация: "Играта на играчките 3:, "Как да си дресираш дракон", "Шрек завинаги", "Мегаум", "Рапунцел и разбойникът", "Камбанка и спасяването на феите", "Аз, проклетникът", "Котки и кучета 2", "Алфа и Омега", "Легенда за пазителите", "Илюзионистът", "The Dreams of Jinsha", "Идиоти и ангели", "Моето куче Тюлип" и "Летни войни".



flash