Търси в сайта...

Най-печелившите актриси на Холивуд

Списание "Форбс" публикува  ежегодната си класация на най-доходоносните актриси. На първо място в нея е Ан Хатауей. Всеки вложен в нея долар е донесъл на киностудиите печалба от 63 долара.

Добрият резултат на Ан Хатауей се дължи най-вече на участието й във филма на Тим Бъртън  "Алиса в страната на чудесата". В  световния бокс-офис той реализира приходи от продажбата на билети в размер на над 1 милиард долара.  В класацията на сп. "Форбс" са включени актриси, които през последните  3 години са играли на-малко в  пет филма. Изданието е изчислило приходите от всяка лента с участието на дадената звезда, сумирало ги е и ги разделило на получените суми, в  това число хонорари за снимките, средства от продажбата на DVD и от правата за излъчване на телевизия. В резултат е получен показател, описващ колко пари е получила киностудията за 1  вложен в актрисата долар.

На второ място в класацията е Кейт Бланшет с резултат 26 долара. Престижната й позиция се дължи на участието й в "Робин Худ" и  в "Странният случай с Бенджамин Бътън". 

Третото място си поделят Дженифър Анистън и Мерил Стрийп с по 20 долара на всеки вложен долар. Анистън се е снимала във филми с относително нисък бюджет, които обаче са  реализирали добри постъпления от продажбата на билети.  Такъв е например случаят с "Ловци на глави". При Мерил Стрийп най-големите печалби са от мюзикъла "Mamma Mia!". Приходите му възлизат на около 610 милиона долара при бюджет 52 милиона долара.

На пета позиция е Сара Джесика Паркър. Тя е донесла на киностудиите по 16 долара за всеки вложен долар във филмите с нея. На-добрият  резултат е от "Сексът и градът". Вижте галерията

Класацията на най-доходоносните актьори сп. "Форбс" публикува през август. В него на първо място бе Шиа Лабьоф с  81 долара, които се дължат най-вече на участието му в "Трансформърс" и "Индиана Джоунс 4".



flash