Търси в сайта...

Ще снимат "Хобитът" в Нова Зеландия, не в България

За съжаление на киноманите, възможността мултимилионната епична продукция "Хобитът" да се снима в България окончателно пропадна.

Режисьорът Питър Джаксън се отказа от вариант да снима предисторията на култовата фентъзи сага "Властелинът на пръстените" (Lord of the Rings) на Балканите, след като Warner Bros и правителството на Нова Зеландия сключиха договор, според който снимачната локация да остане в тихоокеанската държава.

Първоначално двете страни бяха стигнали до "задънена улица" за финансирането на проекта и от филмовото студио се насочиха към нов вариант за реализацията му. Сред опциите бяха базите на "Ню Имидж" в Чехия и България, които са изцяло подготвени за заснемането на високобюджетни чуждестранни продукции. В крайна сметка обаче, изправен пред угрозата да лиши страната си от проект за внушителните 500 милиона долара, премиерът на Нова Зеландия Джон Кей се съгласи на компромис и правителството склони да увеличи програмата за субсидиране на високобюджетни филми. В конкретния случай това означава допълнителни 7,5 млн. долара за всяка част на продукцията.

avtora.com



flash