Германия спечели Евровизия 2010!

19-годишната германка Лена Майер-Ландрут (Lena Meyer-Landrut) с парчето Satellite спечели 55-то издание на конкурса "Евровизия".

Песента събра 246 точки от гласуването сред зрителите и журито в 39 държави в цяла Европа. Голямата награда в конкурса - Кристалната статуетка, Лена получи от миналогодишния победител в "Евровизия" - норвежкия изпълнител Александър Рибак.

"Нямам сили да държа тази статуетка точно сега. Това е абсолютно невъзможно!", каза развълнуваната Лена от сцената в Теленор Арена в Осло.

На второ място остана турската група maNga (170 точки) с песента We Could Be The Same, която видяхме и в София през 2009 г. на фестивала Rock The Balkans, а на трета позиция се класираха румънците Paula Seling & Ovi (162 точки) с парчето Playing With Fire. Топ 5 в "Евровизия 2010" се завършва от Chanée & N'evergreen (149) от Дания и сочената за фаворитка от букмейкърите - Сафура (145) от Азербайджан.

България, представена в прякото предаване от певицата Деси Добрева, даде своя вот именно за Азербайджан (12 точки), Турция (10 точки) и Армения (8 точки).

Германката Лена се класира директно за финала на 29 май по силата на регламента на "Евровизия", според който т. нар. "голяма четворка" - Франция, Германия, Великобритания и Испания, попадат по право сред 25-те финалисти в конкурса.

avtora.com



flash