Movie Preview: „Злокобен остров”

Един от най-успешните тандеми в съвременното кино - Скорсезе и Ди Каприо отново оправдават очакванията.


Лентата бе сред най-очакваните през 2010-та година и доста новаторска с оглед традиционните предпочитания на гениалния режисьор, а крайният резултат би се харесал не само на верните почитатели на жанра, но дори и на по-широката аудитория киномани.


Екранизация по едноименния роман на писателя Денис Лихейн (автор и на "Реката на тайните", по който е заснет отличения с Оскар филм на Клинт Ийстууд), психологическият трилър ни пренася на зловещ и изпълнен с мрачна атмосфера остров през 50-те години на миналия век, където се намира клиниката за душевно болни престъпници. Главният герой е шерифът Теди Даниелс, изпратен да разследва мистериозното изчезване от болницата на един от пациентите. Скоро с нарастващ страх той започва да се съмнява, че е просто поредната пионка в един ужасяващ експеримент и затъвайки все по-дълбоко в бездната на загадките и собствените си спомени, размива тотално границите между фантазия и реалност.

Ролята на Даниълс е поверена на звездата Леонардо ди Каприо, чието брилянтно изпълнение за за пореден път ни убеждава, че след "Титаник" едва ли има актьор, който да прогресира по-бързо от него. Той пресъздава персонажа с такава лекота, че на моменти действително започваме да се съмняваме в собственото му психологическо и емоционално състояние. Партнират му Марк Ръфало - като партньора му Чък, и британската легенда и носител на Оскар Сър Бен Кингсли като ръководителя на клиниката- доктор Коули. В малка роля се появява и вдовицата на Хийт Леджър - Мишел Уилямс, която се превъплъщава в образа на починалата съпруга на героя на Ди Каприо - Долорес (Тук е моментът да ви подскажем да следите с повишено внимание този персонаж, тъй като той има основна роля за финала на филма).


Много силно въздействие има и мрачната атмосфера - почти през всичките 90 минути времето е ужасно, като по-голямата част от действието се развива през нощта, а неизменен елемент от фона е неспирният дъжд. Накрая можем да заключим, че Скорсезе за пореден път демонстрира уникалния си почерк и се справя с предизвикателството по превъзходен начин.

avtora.com



flash