Търси в сайта...

Коженото яке - задължително в есенния гардероб

Представяме ви подробна инструкция за това как да си изберете качествено и стилно кожено яке за есента. Без преувеличения коженото яке е от онези връхни дрехи, които вече от десетилетия не излизат от мода. Сега е идеалният момент да си купите подобно стилно и практично яке за есента, съветват модните експерти от woman.hotnews.bg. Когато тръгнете да го търсите по магазините, припомнете си техните препоръки. Така покупката няма да ви разочарова и ще се впише идеално в гардероба ви. 
 
Как да изберете "своя" модел кожено яке? 
Преди да се замислите за подробности като типа кожа, декоративните детайли и цвета, трябва да вземете решение относно основния параметър - модела. Добре подбраната кройка ще изтъкне силните страни на фигурата ви, без да нарушава пропорциите. Преди всичко ще уточним, че това са общи препоръки, които не претендират да са последна инстанция за вас. За да определите най-добрия за вас модел, необходимо е да пробвате няколко фасона пред огледалото. 
 
Рокерско яке 
Един от най-разпространените фасони за кожени якета и основна връхна дреха в женския гардероб. Благодарение на асиметричната си кройка, рокерията стои добре на всякаква фигура - подчертава талията на стройните дами, изтъква линията на бедрата при жените с фигура "правоъгълник" и "обърнат триъгълник", прикрива коремчето при фигурата тип "ябълка" и структурира линията на раменете при фигурата тип "круша". Единственият нюанс, който може визуално да развали силуета ви, е неправилно подбраната дължина. Ако се отличавате със закръглени форми на бедрата и таза (фигура "пясъчен часовник" или "круша"), дългото яке ще се приплъзва нагоре и ще образува гънки по талията. Затова за вас ще са по-подходящи къси модели (до линията на талията или до бедрената кост). Еко имате обемен или набит торс, носете леко удължени рокерии, които визуално ще ви вталят. Ако вашата цел е да отвлечете вниманието от коремчето си, носете якета с асиметричен ръб. Хоризонталният ръб на якето ще разшири визуално проблемната зона. 
 
Бомбер  
Това е право късо яке с ластик по долния ръб. Също като при рокерските якета, тази кройка е класическа, преминала от разряда на тясно специализираните униформи в ежедневното облекло. Такива якета придават обем в областта на талията и по правило стигат до най-широката част на седалището, затова стоят добре на жени с подчертано пищно дупе само в разкопчан вид. За дами с тесен ханш обаче могат да бъдат истинско спасение. 
 
Кожено сако 
Кожените сака само допреди година се смятаха за старомодни, но сега отново се завръщат в колекциите на известните марки. При това обаче никой не може да гарантира, че няма да излязат от мода още през следващия сезон. Ако все пак си купите кожено сако, обърнете внимание на по-небрежните модели със скъсен ръкав и асиметричен ръб. Те са по-актуални в момента. 
 
Яке с изправена яка 
Актуални са и кройките, напомнящи екип за фехтовка. Могат да бъдат асиметрични в закопчаването или долния ръб, което ще прикрие недостатъците на много типове фигури. 
 
Яке с двойно закопчаване 
Тези кожени якета, напомнящи по кройка на тренчкот или палто, е желателно да са минималистични, без излишна декорация. Стоят добре на всякакъв тип фигура, стига да са с правилния размер. Жените с апетитна извивка между талията и ханша е добре да наблегнат на моделите с колан. Дължината също зависи от фигурата. Ако имате пишни бедра, якето трябва да стига или до чатала, или до средата на бедрото. Така няма да увеличи визуално ханша. Ако имате къс врат или широк гръден кош, съветваме ви да си потърсите модел с V-образно деколте. 
 
Материалът 
След като сте определили кройката, можете да помислите и за материала, от който е ушито якето. Есенното ви яке е най-добре да е от зърнеста лицева кожа, която да не е подлагана на полиране при обработката. Тя е по-устойчива на вода, вятър и ниски температури. Тази кожа запазва естествения релеф на кожата на животното. Набукът е с кадифена текстура и е подходящ за дамите, които си търсят по-деликатни и елегантни модели. За разлика от велура, набукът понася по-добре контакта с влага. Този материал се прави от кожа с естетически дефекти (драскотини и т.н.), затова се шлифова. Волската кожа, телешката кожа, конската кожа и биволската кожа са най-тежките и издръжливи на износване видове. Якетата от подобни материали няма да са твърде меки на допир, но ще ви служат дълги години. 
 
Кожата от малко теле е по-нежна, но също толкова здрава. Агнешката кожа е лека и тънка, приятна на допир. Пресованата кожа се прави от отпадъчните материали от обработката. Лакираната кожа е с лъскаво покритие. Добре е да обърнете внимание и на особен подвид изкуствена кожа - еко-кожа. Тя по правило се произвежда от нефтени продукти и се доближава по качество до натуралната кожа. Универсалният цвят за коженото яке е черният. Той най-лесно се вписва в гардероба. Черно яке можете да носите както с делови костюм, така и с хубава рокля или ежедневни дънки. Ако не ви отива черно, или поради някаква причина отбягвате този цвят, обърнете внимание на други неутрални оттенъци - тъмнокафяво, червеникаво-кафяво, бордо, тъмносиньо. Трябва да се отбележи, че якетата от кожа с ярък цвят изглеждат евтино, затова ви препоръчваме да наблегнете на дълбоките тъмни цветове.

Свързани новини

Най-очакваното модно събитие

20.02.2024

Кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Пробуждане на модата

21.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023

Всичко е розово!

24.07.2023


flash