Седем златни правила за прекрасна коса

Дори да не можете да полагате специални грижи за прическата си всеки ден, има няколко прости правила, чието спазване ще ви гарантира, че косата ви винаги ще изглежда добре, уверява Фрамар. Ако сравнявате себе си със звездите от киното, телевизията и сцената, трябва да имате предвид, че те биват обгрижвани старателно и продължително от професионалисти всеки път, преди да се появят пред публика, така че не поставяйте толкова високо летвата. Съгласете се, че е достатъчно косата ви да изглежда чиста, здрава, добре оформена в желаната прическа и поддържана, а това е напълно постижимо, ако си придържате към следните 7 условия.
 
Посещавайте редовно фризьора си
Това правило не случайно е поставено на първо място – стриктното му изпълнение е от първостепенно значение, ако искате да имате отлична прическа (почти) винаги. Всеки фризьор ще ви каже, че каквато й прическа да имате, трябва да подстригвате (отнемате връхчетата) косата си на всеки 6 до 8 седмици. Периодът варира според дължината на косата, така че ако имате съвсем къса коса или такава до раменете, добре е да я скъсявате на всеки 4-6 седмици, а ако е по-дълга, можете да си позволите да удължите срока до два-три месеца (особено ако е чуплива и по-гъста). Редовното скъсяване на косата, при което желаната прическа отново се оформя, предотвратява изтощаването, накъсването и цъфтежа на косъма, а стигне ли се до тази фаза, ще трябва да се разделите с много по-голяма дължина, отколкото ви се иска.
 
Използвайте подходящата четка за коса
На пазара се предлага огромно разнообразие от гребени и четки за коса, всяка от които има свои собствени характеристики или конкретна форма на приложение. Затова ако дадена четка е подходяща за косата и прическата на вашата приятелка, това не означава, че ще направите правилен избор, закупувайки същата. Най-добре е да се посъветвате с вашия фризьор, така че да знаете точно от какво имате нужда, а може да се наложи да я поръчате от другаде, например чрез онлайн търговец, тъй като стандартните четки и гребени в търговската мрежа далеч не изчерпват асортимента на тази индустрия.
 
Изберете прическа, която подхожда на формата на лицето ви и на спецификата на косата ви
За да се радвате (почти) винаги на идеалната прическа, не е достатъчно да изберете някое от актуалните предложения за сезона и да попаднете на добър фризьор. В момента на подстригването той или тя ще издуха и стилизира косата ви така, че да изглежда точно по начина, по който сте я видели на страниците на лайфстайл списанията, но щом веднъж се изкъпете, ще започнат разочарованията. Причините за това може да са няколко – например косата ви и е с много по-малка или по-голяма плътност от тази на модела или филмовата звезда, на която сте я видели. Или пък формата на лицето ви е съвсем различна и тази прическа просто не е най-подходящата за вас. Затова е добре да изберете фризьор, който се ползва с добро име, и да му гласувате доверие, така че ако се опита да ви разубеди да се подстрижете по определен начин или ви посъветва да опитате по-различна прическа, да сте готови да му сътрудничите.
 
Купувайте само качествена козметика
Ако искате косата ви да изглежда здрава и да ви се подчинява винаги, използвайте единствено висококачествени продукти на реномирани марки. Ако се опитате да спестите от козметика, ще трябва да се откажете от идеята за перфектната прическа. От друга страна ако използвате редовно първокласен шампоан и балсам, съобразен с характеристиките на косата и кожата на главата ви, ще постигнете оптимални резултати в оформянето на косата ви по желания начин, дори да не сте подстригани перфектно.
 
Къпете косата си по правилния начин
Неотдавна учени от Университета във Вирджиния проведоха проучване, резултатите от което потвърдиха и без това очевидната истина – около 90% от хората не знаят каква е правилната техника на измиване на косата, а освен това правят грешката да мият косата си твърде често. Първо - за косата и кожата на скалпа ежедневното измиване с вода и препарат е непрепоръчително и нездравословно, тъй като по този начин от косъма се отмива естественият слой, който го предпазва от вредни влияния, а кожата се дехидратира. Второ – времето, в което трябва нежно да масажирате скалпа си с шампоан, а след това с балсам, е не повече от 45 секунди. И трето – при мокренето и измиването на косата си е добре да използвате по-хладна вода и в никакъв случай гореща.
 
Внимавайте при сушенето на косата си
Високата температура не е добър приятел на косата ви не само когато става дума за къпането й. Сешоарите, особено ако използвате поток с горещ въздух, са истинско бедствие за косъма. Ако бързате и трябва да изсушите косата си с електрически сешоар, включете го на студен режим на продухване (без, разбира се, да се простудявате). Най-добре обаче ще бъде да оставите косата си да изсъхне от само себе си на въздух, след като сте попили внимателно влагата с хавлия. За целта в никакъв случай не изцеждайте агресивно косата си веднага, щом спрете душа, защото в този момент кожата ви е изключително чувствителна и уязвима. Също така в никакъв случай не изправяйте косата си, докато е влажна. Препарати за изправяне на косата трябва да се използват единствено върху суха коса, твърдят специалистите.
 
Хранете се здравословно
А ако не винаги успявате да го правите, приемайте хранителни добавки, разработени специално за косата, кожата и ноктите. И все пак, старайте се да включвате в менюто си храни, богати на ненаситени мастни киселини, фолиева киселина, витамини B6 и B12, които поначало са полезни за организма и задължителни за доброто ви здраве, и имат пряко отношение към вида и състоянието на косата, кожата и ноктите. Това означава да похапвате колкото се може по-често семена и пшеничен зародиш, сьомга и риба тон, сурови ядки, кисело мляко, банани, плодове и зеленчуци.

Свързани новини

Най-очакваното модно събитие

20.02.2024

Кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Пробуждане на модата

21.11.2023

Секс иконата захвърли веригите на грима

11.10.2023

Всичко е розово!

24.07.2023


flash