Март ще бъде Кино

Март = Кино. Това е реалността в София и 19-ият международен филмов фестивал София Филм Фест ще го докаже, пише бгнес. Фестивалът, включен в класацията на 50-те световни топ-фестивала, ще свери за пореден път часовника на публика и гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.
 
Програмата съдържа около 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма. Официалното откриване на 19-ия София Филм Фест е на 5 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 14 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще "подгрее" фестивала от 27 февруари.
 
За 13 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм. За 12-и път ще се проведе конкурсът за Наградата за български късометражен филм.
 
София Филм Фест се открива на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. "Досието Петров" е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, който ще удостои премиерата с личното си присъствиe, след като получи почетен "Оскар" за цялостно творчество.
 
Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест в годината, в която празнуваме 100-годишния юбилей на филмовото изкуство у нас, е именно българското кино. Рубриката "Големите награди" включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Гала премиери и специални събития ще има и през 2015. Едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовъра "Левиатан" на Андрей Звягинцев.
 
В "Киното днес – майсторите" ще са включени най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата "Киното утре – откритията" ще бъдат представени революционния фестивален хит на Мирослав Слабошпицки "Племето", "Чудесата" на Аличе Рорвахер, както и "Чест / Pride" на Матю Уорчъс.
 
За първи път фестивалът ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. На 19-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 12-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейският елит във филмовата индустрия. 

Свързани новини

Работи се по чета част на "Матрицата"

04.04.2024

Дженифър Лопес влиза в нова роля

15.03.2024

Антинаградите ''Златна малинка''

14.03.2024

Очаквано

11.03.2024

Пригответе се за много смях!

07.03.2024


flash