Наближава Киномания, ето акцентите в програмата

Тазгодишният фестивал Киномания 2014 ще покаже 60 филма от европейското и световното кино в категориите "Фестивал на фестивалите", "Киното и неговата история", "Класически удоволствия", "Фестивал на френското кино", "Детско кино", "Кулинарно кино", италиански филми, български продукции и др., пише бгнес.
 
28-то издание на Киномания ще се проведе от 13 до 30 ноември. Официалното откриване ще е на 13 ноември от 19ч. часа в зала 1 с българския филм "Потъването на Созопол". Историята разказва за застаряващ архитект, който се завръща в отдавна изгубения Созопол с десет бутилки водка и надеждата, когато ги изпие да се случи Нещо, което ще промени живота му.
 
Фестивалът ще представи последния филм на Уди Алън – "Магия в полунощ", "Госпожица Юлия по Стринберг", с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел, "Облаците на Силс Мария" с Жюлиет Бинош, "Г-н Търнър" на Майк Лий, както и вече нашумелият "Игра на кодове" - с Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач, който спечели Голямата награда на публиката във фестивала в Торонто.
 
На 14 ноември, отново в зала 1 от 19ч., ще можем да видим "Красавицата и звяра" с участието на Венсан Касел. Ефектната екранизация на популярния приказен сюжет дава старт на "Фестивала на френското кино".
 
Силен актьорски състав в един от най-новаторските филми на годината гледаме на 15 ноември от 19ч. в зала 1. "Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството" разказва за току-що излязъл от клиника по рехабилитация екшън герой (Майкъл Кийтън), който се опитва да се докаже като актьор на Бродуей, жонглирайки между всичките си семейни и професионални проблеми и водейки шизофренна битка със собственото си его. 
 
Легендата Ал Пачино гледаме в ролята на друг изпаднал в забвение актьор, във филма "Принизяването". Изгубилият блясъка си Саймън изпада в силна депресия, но като че ли се връща в реалността като започва връзка с доста по-млада от него жена, при това лесбийка. Изпълнената с черен хумор екранизация ще ни кара непрекъснато да се питаме кое е действително и кое се случва само във въображението на героя. Ще го видим в НДК на 16 ноември от 18ч. в зала 1.
 
Задължителен за киноманиаците е и "Майстор готвач" с участието на Скарлет Йохансон, Дъстин Хофман и Робърт Дауни-Джуниър. Нетрадиционната история е за готвач, който губи работата си в елитен ресторант и купува фургон за храна в опит да реализира новаторските си идеи, което пък става повод да преодолее семейната си криза. Филмът ще има прожекция на 16 ноември в зала 1 от 20ч.
 
Българските филми в Киномания 2014 са цели 6: освен игралния "Потъването на Созопол", ще видим още документалния филм на журналистката Диана Иванова "Чуй" (за историята на радио "Свободна Европа" и влиянието му в България в годините на комунизма), телевизионни филми от поредицата "Непознатите" на Георги Тошев – три завладяващи истории - за "АББА", Татяна Лолова и Богдана Карадочева, както и документалния филм на Коста Биков за легендарния кинопросветител Тони Андрейков – "Гражданинът кино".
 
Тази година прожекциите за малчуганите в зала 1 на НДК ще са безплатни. Сред акцентите са екранизации по Пинокио, Емил от Льонеберя, игрална версия на историите за Петсън и Финдъс, както и анимацията Мумините на Ривиерата, създадена специално по случай 100-годишнината от рождението на Туве Янсон.

 

Прожекциите на Киномания са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", "Дом на киното" "Евросинема", Културен център G8, както и в Пловдив и Варна. Билети за всички филми са в продажби на касите на НДК. Предвидени са и пакетни цени, които осигуряват до 50 % отстъпка от цената. 

Свързани новини

Броени часове до Киномания 2016

16.11.2016

"Хищници в мрака" на Киномания 2016

06.10.2016

Кино и музика на Киномания 2017

21.09.2016

"Хамлет" с Къмбърбач на Киномания 2015

31.08.2015

"Големите надежди" закрива Киномания

11.12.2012


flash